Palt & vin version 3.0

Det här är en krönika som återkommer ungefär vart fjärde år ”Palt och vin” och nu är jag framme vid version 3.0. För några veckor sedan hade jag en mycket uppskattat provning på temat på Oglamoröst by Ångbryggeriet. Jenny Sandström i köket lyfte det till sådana höjder att det skulle kunna serveras på Nobelfesten, men innan dess är målet att få presentera konceptet i Nyhetsmorgon i TV4.

Palt & vin – version 3.0 – 4-rätters
Det här är en meny som borde finnas på alla restauranger i Piteå, perfekt att bjuda till utombys och internationella gäster. Jag har även tagit fram förslag på alkoholfria alternativ så att det fungerar till lunch och för kommunal representation.

Entré
Skär palt utan fläsk i tärningar och stek i smör, beräkna en halv palt per person. Servera i en liten skål och spritsa över röd tångrom och smetana. Avnjut tillsammans med ett glas Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra (Nr 7725, pris 175,-), serveringstemperatur 10 grader. Alkoholfritt: Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs (Nr 1915, pris 89,-), serveringstemperatur 8 grader.

Förrätt
Kokt palt som serveras med stekt fläsk, smör och lingonsylt, beräkna en palt per person. Halvera palten vid servering. I glaset en kylskåpssval Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2023 (Nr 2340, pris 109,-). Alkoholfritt: Bergskär Alkoholfri Lingon och äpplen (Nr 11965, pris 64,-), serveringstemperatur 8-10 grader.

Varmrätt
Den här serveringen påminner till en del om den italienska rätten Gnocchi. Skär palt med fläsk i tärningar och stek i smör, beräkna en palt per person. Servera i en rund skål som på bilden toppat med stekt fläsk och riven Västerbottensost. I glaset Chiara Condello Predappio 2018 (Nr 91224, pris 209,-). Serveringstemperatur runt 17 grader. Vinet finns på hyllan i Piteå och måste beställas till övriga butiker. Alkoholfritt: Rålund Alkoholfri Kallpressad 100 % Blåbär (Nr 19039, pris 72,-). Serveringstemperatur 12-14 grader.

Det här är en servering som kan serveras likt jag serverar min Gnocchi genom att steka den tärnade palten i fläsk och hälla över grädde och koka ihop med riven Västerbottensost. Jag förstår att det gör ont i hjärtat på många infödda Pitebor, men det är vi inflyttade som tänker nytt.

Dessert
Palt till dessert, hur tänker du sade en äldre man som jag träffade på ICA, ja, det är precis det jag gör sade jag, tänker.

Den här serveringen påminner lite om hur våfflor kan serveras och palten blir mer en konsistensgivare. Skiva palt utan fläsk och stek i smör, låt den svalna lite, beräkna 1-2 skivor per person. Toppa den med vispad grädde och hjortronsylt. I glaset, ett dessertvin i form av Gardo & Morris Noble Riesling 2017 (Nr 2125, pris 129,-), serveringstemperatur 8-10 grader. Alkohofritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (Nr 1990, pris 45,-), serveringstemperatur 8-10 grader.

Du som är skeptisk, våga utmana dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *