Mustig korvgryta

Påsken väntar runt hörnet och veckans recept är en mustig korvgryta som jag gjorde utifrån ”man tager vad man haver” för några veckor sedan. Utmärkt att göra några dagar innan så smakerna sätter sig och den värmer inombords efter en dag utomhus.

Mustig korvgryta
Något som alltid finns hemma är gul lök, vitlök, pepparfrukt, grillad paprika, krossade tomater, bönor och créme fraiche eller grädde, då finns grunden för smakrik snabbmat.
Den här rätten kan du servera på egen hand eller tillsammans med pasta, ris eller potatismos.

Det här behövs för 4 personer
1 pkt bacon skuren i tärningar
3-4 msk tomatpuré
2 finhackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
300-400 gram kabanoss eller någon annan smakrik korv
400 gram krossade tomater
1-2 grillade paprikor skurna i mindre bitar
100 gram soltorkade tomater skurna i mindre bitar
200 gram röda kindneybönor
1 tsk sriracha
2 dl crème fraiche
Salt

Gör så här:

  1. Fräs bacon, tomatpuré, gul lök, vitlök och röd pepparfrukt 3-5 minuter och tillsätt sedan korven och fräs ytterligare 5 minuter.
  2. Rör ner krossade tomater, grillad paprika, soltorkade tomater, röda kidneybönor, sriracha och koka 10-15 minuter.
  3. Tillsätt créme fraiche och koka ihop några minuter, smaka av med salt.
  4. Servera

Vintips: Hetta och rött vin, är det något som fungerar? Ja, alldeles utmärkt, servera en kylskåpssval Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2022 (Nr 2340, pris 109,-). Ett av vinvärldens mest hållbara viner sett till alla aspekter såsom jordbruk, vattenförbrukning, elförbrukning, flaskans vikt och framför allt den sociala biten eftersom att det på den här vingården jobbar socialt missgynnade unga vuxna. Det senaste greppet är den nya etiketten, som är bara en etikett för både fram och baksida vilket är viktigt för klimatavtrycken. Jag brukar också kalla det här för världens bästa röda vin till tacos.

Alkoholfritt: Alla som känner mig, vet min inställning till kändisdrycker, men det finns ett undantag och det är Erik Videgård, känd från bl.a. TV4, när många andra kändisar sätter sitt namn på en blek kopia tänker Erik nytt. Hans Videgård Ginger Piquette Alkoholfri (Nr 19050, pris 79,-) är något av det bästa jag provat i den kategorin. Funkar klockrent till denna rätt, men är också som en aperitif med några isbitar i.

Fyndtips: Jag avslutar med två riktiga fynd från Sveriges främste vinmakare Lars Torstensson, här pratar vi mycket vin för pengarna. Båda vinerna är i ordersortimentet.
Maison Renard Bordeaux 2022 (Nr 54496, pris 119,-) – Är det möjligt att göra en bra Bordeaux för denna peng? Ja, med rätt material och vinmakare. Prova att lufta halva flaskan i karaff ett dygn innan servering och den andra flaska serverar Ni direkt från flaskan.

Maison Côtes du Rhône Cru 2022 (Nr 70599, pris 135,-) – Ett varmfruktigt vin från södra Rhône som har alla förutsättningar att bli årets grillvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *