Kyckling med cashewnötter

Matpriserna fortsätter öka och det är något som spås fortsätta även under våren enligt Matpriskollen. En av anledningarna är att många producenter hade behövt höja redan förra året, men har ännu inte fått igenom höjningarna. Kyckling är dock en vara där priset har sjunkit, så det får bli råvaran denna vecka.

Kyckling med cashewnötter
Det här behövs för 4 personer
800 gram kycklingfilé skuren i mindre bitar
3 msk maizena
1 tsk bikarbonat
1 tsk rökt paprikapulver (vanligt går också bra)
1 tsk lökpulver

Sås
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finriven ingefära
½ dl hoisinsås
¼ dl soja
2 msk ostronsås
1 msk risvinäger
1 msk sriracha
2 msk rårörsocker
1 dl kycklingfond
1 tsk maizena utrörd i vatten
1 gul lök skuren i båtar
2 gröna paprikor skuren i stavar
100 gram cashewnötter

Ris

Gör så här:

  1. Blanda kycklingbitarna med maizena, bikarbonat och kryddor, lägg åt sidan.
  2. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp på medelvärme. Blanda maizena med 2 msk vatten, häll i såsen under omrörning tills den har tjocknat, ställ åt sidan.
  3. Stek kycklingen tills den har fått en fin stekyta och tillsätt sedan lök och paprika och stek tills kycklingen är genomstekt. Häll i såsen tillsammans med cashewnötter och koka upp och låt det puttra några minuter.
  4. Servera med ris.  

Vintips: Sälta, syra och sötma, då krävs det en Riesling med hög syra och restsötma. På hyllan i många butiker hittar du Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022 (Nr 5810, pris 129,-), serveringstemperatur 8-10 grader. Kloster Eberbach som ligger i Rheingau är en mycket gammal egendom som började byggas av cisterciensmunkar år 1136. Det finns även en vinns svensk anknytning, 1631 flydde munkarna det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxienstierna bosatte sig i klostret.

Alkoholfritt: Vi fortsätter på Riesling, men läs och häpna, den här gången blir det något helt nytt, Ruppertsberger Imperial Riesling Non Alcoholic (Nr 11693, pris 74,-). Serveringstemperatur 8 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *