Kyckling- och grönsaker med asiatisk touch

Det här inglägget publicerades i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden den 7/2.

I min sista krönika innan nyår skrev jag att jag under 2018 kommer att belysa det här med hållbarhet inom mat och dryck lite mer. Det blir några rader varannan vecka och vi börjar med hur du skall tänka när du handlar ekologiskt vin. Systembolaget brukar slå sig på bröstet över att försäljningen av ekologiska produkter ökar, viket är bra, men.. När det gäller Systembolaget har de själva stora möjligheter att påverka siffrorna genom att i upphandlingar efterfråga billiga produkter i stora volymer med ekologisk märkning och då når de målen, men hur påverkar det naturen?

I det här fallet innebär det att vinproducenten måste ta ut ett mycket större uttag av druvor per hektar, vilket blir möjligt genom att bevattna mycket mer. Vad medför bevattningen då? I första hand kommer grundvattnet att förstöras, något som idag är ett stort problem i Australien. För att du skall kunna dricka det ekologiska vinet med gott samvete är 85 kronor per flaska ett minimipris om det kommer från Sydamerika, Sydafrika och Australien medan runt 100 kronor är en bra indikator om vinerna kommer från Europa. Med samma tankesätt borde ett kilo bananer kosta runt 25 kronor och ett kilo vindruvor runt 60 kronor.

Jag jobbar med en etisk lista över mat och dryck som jag hoppas kunna presentera under våren.

Nästa vecka är det dags för veganrecept igen och då är det naturligt att skriva om veganviner.

Veckans recept är en mycket smakrik och lättlagad kycklingrätt som du lätt kan servera vegetarisk genom att byta ut kycklingen mot broccoli och lite mer paprika.

Kyckling och grönsaker med asiatisk touch
Det här behövs till 2 personer

350 gram kyckling
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
150 gram sockerärtor
1 lime (finrivet skal och saft)
1 msk finriven ingefära
1 msk honung
1 msk koncentrerad grönsaksfond
½ dl vatten
1 tsk soja
Salt
Olja att steka i
Coscous, Quinoa eller Durra.
Rårivna eller syrade morötter.

Gör så här:

  1. Finhacka löken och skär paprika och sockerärtor i mindre bitar. Stek i olja 3-4 minuter och lägg åt sidan.
  2. Sär kycklingen i mindre bitar och stek på medelvärme tills den är genomstekt. Tillsätt limesaft, skal, ingefära, honung, grönskaksfond, vatten och soja. Koka ihop några minuter och blanda ner grönsakerna.
  3. Servera med valfria tillbehör.

Dryckestips: Den här veckan plockar jag ett vin som finns på hyllan i många butiker, Alvarinho Contacto 2016 (varunr 6707, pris 119,-). Ett fräscht vin från Vinho Verde i Portugal som passar utmärkt mot kycklingrättens syra och sötma.

Veckans alkoholfria rekommendation kommer från den hållbara producenten Torres, deras Natureo Free Muscat (varunr 1912, pris 35,-) är passar utmärkt till den typ av mat som Systembolaget beskriver exotisk.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *