Månadens druva – Petite Sirah

En gång i månaden skriver jag om månadens druvan i Munskänkarnas nyhetsbrev, ett inlägg som även Ni följare på min blogg kommer att få ta del av.

När vi invigde Munskänkarnas vinort 2014 Napa/Sonoma var ett av vinerna vi fick prova Foppiano Petite Sirah 1991, det var kärlek vid första munkontakten och jag konstaterade vilken lagringspotential denna druva har.

Under året höll jag ett 30-tal provningar på temat Napa/Sonoma och ett vin som vann mycket uppskattning var Foppiano Petite Sirah, dock med den yngre årgången 2010. Sedan kom nya vinorter och Petite Sirah förpassades till garderoben.

I fredags hade jag en provning på temat Kalifornien i Lidköping och där hade jag med Girard Petite Sirah 2011, ett helt fantastiskt vin och med ett förstod jag varför jag fyra år tidigare hade förälskat mig i denna druva, gammal kärlek rostar inte.

Druvan upptäcktes under 1860-talet i försöksvingården till den franske botanisten Francois Durif. DNA-analyser visar att Petite Sirah eller Durif som är det vetenskapliga namnet är en naturlig korsning mellan Peloursin och Syrah. Petite Sirah kom till Kalifornien i slutet av 1800-talet och mer än 90 procent av planteringarna finns där. Mellan 1999 och 2008 ökade planteringarna med 200 procent. De största planteringarna utanför Kalifornien finns i Riverina och Rutherglen i Victoria.

Petite Sirah är en tjockskalig druva som med låga skördeuttag och rätt hantering ger mörka fylliga viner med hög strävhet och fruktsyra, vilket gagnar för god lagringspotential. Dominerande aromer är mörka frukter som plommon, blåbär och körsbär tillsammans med färsk tobak, lakrits och tjära.

Sätt ihop en egen provning med vännerna och servera haloumiburgare med rökig majonäs, lökmarmelad, avokadoröra och sötpotatischips. Det tråkiga är att min gamla favorit Foppiano inte längre finns kvar i sortimentet, men Girard är mer än en fullgod ersättare.

Caravan Durif 2015 (varunr 6573, pris 89,-) – lite syltigare stil

McManis Petite Sirah 2016 (varunr 6520, pris 109,-) – ett steg upp

Girad Petit Sirah 2011 (varunr 74633, pris 249,-) – kraftpaketet som är drickmoget men fortfarande kan lagras.

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2015 (varunr 92404, pris 339,-). Ett toppvin som ligger i det tillfälliga sortimentet, när detta skrivs finns den i 54 butiker och det finns 62 flaskor i webblagret.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *