Månadens druva – Garganega

Jag är mitt uppe i förberedelserna för finalen i Munskänkarnas vintävling och en av de druvor som jag har provat är Garganega. Jag konstaterade, det kan bli riktigt gott, men den är svår att identifiera. Den tillhör en grupp druvor som jag benämner som ”päronträsket”, alltså lätt förväxlingsbar med andra druvsorter i samma träsk.
Garganega förknippas i första hand med vintypen Soave och är en gammal druvsort från Venetien. Den omnämns första gången på 1200-talet av den italienska agronomen Pietro de Crescenzi.
DNA-analyser har visat att Garganega är samma druvsort som Grecanico Dorato på Sicilien och Malvasía de Manresa från Katalonien i Spanien. Det finns också genetiska likheter mellan Garganega och druvsorterna Corvina Veronese, Oselata, Rondinella och Dindarella något som bekräftar att druvan har sitt ursprung i området.
Garganega är en sent mognande druvsort och på samma sätt som Pinot Gris får en del av druvorna rosa skal vilket gör att en del av vinerna får en djup gul färg med koppartoner. De dofter jag förknippar druvan med är solmogna päron, färska aprikoser, persikor och sviskon tillsammans med en frisk syra i munnen. Sätt ihop en egen provning på nedanstående viner och servera till en skaldjurspasta och avsluta sedan med en Recioto de Soave till ljus chokladmousse med romrussin.
Sandro de Bruno Soave 2018 (varunr 79670, pris 139,-)
Fasoli Gino Pieve Vechhia 2017 (varunr 71283, pris 179,-)
Gini Soave Classico 2018 (varunr 75000, pris 188,-)
Pieropan Calvarino 2017 (varunr 75741, pris 219,-)
Acinatium Recioto de Soave 2012 (varunr 2395, pris 149,-)

Ljus chokladmousse med romrussin 4-6 portioner
Jag har alltid använt vit choklad i det här receptet, men senast blev det havrechoklad från Vintage Plantations. Det var den bästa ljusa chokladmousse jag någonsin har smakat, så jag rekommenderar att testa det. Finns inte den chokladen tillgänglig där du bor välj en ljus choklad av hög kvalitet.
2 dl vispgrädde
150 gram ljus choklad
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt

Romrussin
1/2 dl rårörsocker
1/2 dl vatten
1/2 dl mörk rom
1 dl russin

Gör så här:

  1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
  2. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna några minuter.
  3. Vispa grädden fast.
  4. Vispa ägget fast och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda ner yoghurten och vänd till sist ner grädden. Häll i en stor skål eller portionsskålar. Låt stå i kylen minst två timmar.
  5. Servering: Toppa med romrussin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *