Pašta fažol

När dessa rader skrivs den andra dagen i juni har värmen kommit till Piteå. Det är bara att hoppas på en favorit i repris på 2018 vad det gäller vädret, för det är någon form av ”hemester” som väntar för de flesta och då vore det trevligt med sol och värme. Veckans recept kommer från ett område som är bortskämd vad det gäller sol och värme, Dalmatien i Kroatien. Pašta fažol är en traditionell lunchrätt där och den är populär i de yrkesgrupper som idkar fysiskt kroppsarbete. När jag hade en digital vinprovning där temat var den dalmatiska druvan Babic gjorde jag min egen tolkning av denna rätt, lite som när Miss Li tolkade Petters ”Lev nu, dö sen”. Genom att tillsätta lite rött vin, rökarom och chorizo (salsiccia går också bra) blev det ett annat gung i denna anrättning. Rätten kan med fördel tillagas en eller två dagar innan så att smakerna sätter sig. Med ett glas Babic i glaset blir denna enkla lunchrätt en festmåltid.
Det här behövs till 3-4 personer:
2 msk olja
2 finhackade vitlöksklyftor (pressa ej, då kommer saften ut och vitlökssmaken tar överhanden)
1 finhackad gul lök
1 paket rökt bacon skuren i mindre bitar
150 gram färsk chorizo skuren i mindre bitar
3 msk koncentrerad tomatpuré
1 – 1 ½ dl rött vin
400 gram krossade tomater
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
300 gram kokta bönor
150 gram pasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Bladpersilja
Finriven ost
Smetana

Gör så här:

  1. Fräs vitlök och lök i oljan några minuter, tillsätt bacon och chorizo, fräs ytterligare några minuter. Rör ner liquid smoke, tomatpuré och rött vin, låt det koka in.
  2. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar och bönor. Koka upp och tillsätt sedan pastan. Koka 15 – 20 minuter tills pastan är mjuk, späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Servera toppat med bladpersilja, riven ost och smetana.

Vintips: Ni som har följt mina rekommendationer av sommarviner kanske sitter på en flaska eller två av The Dalmatian Dog hemma, då är Ni redo. Ni andra får ha lite framförhållning och beställa. Beställ gärna båda vinerna för att se hur olika viner från samma druva och producent kan bli beroende på framställning och lagring.
The Dalmatian Dog Babić 2016 (varunr 72703, pris 119,-), den har lagrats på ståltank för att bevara fruktigheten. Det här vinet är tillägnat den svartprickiga dalmantinerhunden som sägs ha sitt ursprung i Dalmatien. Vinet är som hunden, smidig, muskulös, graciös och uthållig. En god vän och följeslagare. Ungefär som ett gott vin skall vara. Servera 15-16 grader i en stor kupa, luft gärna en halv timme innan servering.
Syskonvinet Testament Babić 2017 (varunr 73669, pris 159,-) är ofiltrerat och har lagrats på fat vilket ger en större komplexitet. Servera 17-18 grader i en stor kupa. Lufta gärna minst en timme innan servering.
Alkoholfritt: Jag återkommer till en av mina sommarrekommendationer, Le Petit Béret Organic Rosé (varunr 19026, pris 89,-). Producenten jobbar enbart med alkoholfria drycker och det är alkoholfritt genom hela kedjan, vilket gör att de i motsats till många andra inte avlägsnar någon alkohol. Servera runt 10-12 grader i ett vitvinsglas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *