Månadens druva Plavac Mali

När jag besökte Munskänkarna i Östersund för en provning på temat kroatiska viner den sista torsdagen i januari vaknade minnena om de kraftfulla vinerna från Plavac Mali till liv. I april förra året hade jag förmånen att besöka vinfestivalen i Dubrovnik där det fanns ett stort utbud av fantastiska Plavac Mali viner från bl.a. Dingač och Postup från Kroatiens näst största halvö Pelješac, som ligger strax norr om Dubrovnik i Dalmatien.

Tidigare sades det felaktigt att Plavac Mali och Tribidrag (Zinfandel) var identiska druvsorter.  DNA analyser visar att Plavac Mali är en korsning mellan de två gamla dalmatiska druvsorterna Tribidrag och Dobričić. Fritt översatt till svenska betyder Plavac Mali ”liten blå”. När druvan är liten och blå innebär det oftast tjockt skall och stor andel kärnor i förhållande till fruktkött, vilket är fallet med Plavac Mali. Det i sin tur ger mörka tanninrika viner, som kan lagras länge.

Vinerna från Plavac Mali får ofta doft av mogna mörka frukter som körsbär och plommon tillsammans med färsk tobak.

Utbudet av Plavac Mali är inte överväldigande på Systembolaget, men de viner som finns är riktigt bra. Samla ihop vännerna till en provning och börja med lite chark för att sedan avsluta med den dalmatiska grytan Peka (recept på grodahl.se den 1/3-2019).

Här kommer tips på tre toppviner som du inte bör missa.

Ivan Dolac Plavac Mali 2009 (varunr 71239, pris 237,-)

Korta Katarina Plavac Mali 2008 (varunr 70743, pris 289,-)

Saint Hills Dingac 2013 (varunr 71094, pris 389,-)

En tanke om “Månadens druva Plavac Mali

  1. gunnar thurfjell says:

    Hej Erik
    Tack för en synnerligen lärorik kväll i går Frankrike/Sydafrika. Jag frågade Dig om ett Kroatiskt vin (där jag inte kom ihåg namnet) som vi provade förra ggn. Du var i Gällivare. Jag kollade när jag kom hem o det var Super Istrian Cuvée. När jag nu går in på Systemets hemsida så ser jag till min förvåning att det nu åter finns att beställa.
    Hälsningar
    gunnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *