Mascarpone- och limecremé med chokladtryffel och hallon

Om det är något vi är dåliga på i vår familj när det gäller mat, så är det att damma av gamla recept och äta klassisk vällagad husmanskost eller desserter som vi avnjöt för tio år sedan. Vi försöker hela tiden hitta på något nytt. Jag brottas med samma problem nu, i går fick vi färsk skrei levererat från Frisk Fisk och nu sitter jag och funderar över hur jag skall tillaga den. ”Ordern” från min fru i går var hitta på något nytt och spännande. I huvudet hör jag hennes besvikna kommentar när hon ser mitt beslut, stekt i smör, ärtpuré, riven pepparrot, smält smör och räkor. En besvikelse som övergår i tacksamhet när hon ätit klart. Jag är precis likadan mot henne.

Det var precis samma sak när jag berättade att veckans recept skulle bli den gamla klassikern Mascarpone- och limécreme med chokladtryffel och hallon,ett recept jag hittade i Allt om Mat för många år sedan. Min fru hade synpunkter på chokladtryffeln, men åt upp det hela med välbehag till måndagslunchen.

Mascarpone- och limecréme med chokladtryffel och hallon

Något jag har berört i en krönika tidigare är: ”Vad är saften från en halv citron?”, storleken varierar ju väldigt mycket på citronerna och så även på lime som är med i veckans recept.  Av den anledningen väljer jag att använda måttenhet i stället. För rent smakmässigt är det stor skillnad på en msk och två msk limesaft. När det gäller skalet är det inte lika noga, men i det här receptet är det från en normalstor lime.

Chokladen bör vara av hög kvalitet, med minst 70 % kakaohalt, gärna couvertyrchoklad från Vintage Plantation eller liknande. Chokladtryffeln stelnar inte om chokladen inte är tillräckligt bra.

Det här behövs till 4 stora eller 8 små portioner.

Mascarponecréme

2 äggulor

3 msk strösocker

250 gr mascarpone

Finrivet skal av en lime

1 msk pressad lime

1 dl vispgrädde

Chokladtryffel

50 gr mörk choklad (ca 70 % kakaohalt, gärna Valrhona)

1 dl vispgrädde

Servering:

1/2 liter färska eller knappt tinade hallon

färsk mynta

Gör så här:

1. Créme: Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mascarpone, limeskal och saft och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa till en fast kräm. Fördela i fyra (ev. åtta) glas och ställ kallt några timmar.

2. Tryffel: Hacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och rör till en slät kräm, låt svalna något. Häll den över den kalla crémen. Ställ i kylen.

3. Servering: Ta ut desserten minst 30 min innan den ska serveras så att tryffeln blir krämig. Lägg på hallon och garnera med färsk mynta.

Dryckestips:

Det är svårt att blunda för Systembolagets mest prisvärda dessertvin, Nederburg Noble Late Harvest 2017 (varunr 2741, pris 89,-) till denna dessert. Detta allsidiga vin passar lika bra till gräddiga desserter som till en grönmögelost med fikonmarmelad. Mitt tips är att köpa på sig ett antal flaskor av den eftersom den har en lagringspotential på 15-20 år.

Veckans alkoholfria tips är Dessert de Luxe (varunr 1955, pris 59,-), lika allsidigt som Nederburg, så det som blir över kan du spara till grönmögelosten.

Båda dessa drycker klarar med lätthet ett par veckor i kylen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *