I måndags fick vi leverans av färsk skrei från Norge, mitt största problem var, hur skall det serveras. Efter mycket vånda blev det en gammal klassiker som piffades upp med lite räkor och löjrom.
2 bitar ryggfilé av skrei á 150 gram
2 dl vatten
2 msk salt
Smör
Ärtpuré
500 gram ärtor
1 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot
Salt
Tillbehör
Löjrom
Räkor
Riven pepparrot
100 gram smör
Gör så här:
- Lägg skreien i saltat vatten och rimma 20-30 minuter. Sätt ugnen på 150oC.
- Skrei: Stek skreien i smör på medeltemperatur 2-3 min på varje sida. Lägg den sedan i en ugnsfast form och stek till 48-50 grader innertemperatur (använd stektermometer).
- Ärtpuré: Under tiden skreien är i ugnen, koka ärtorna i lättsaltat vatten några minuter, häll av vattnet och mixa sedan ärtorna med creme fraiche. Tillsätt riven pepparrot och smaka av med salt. Smält smöret i en kastrull.
- Servera skreien toppad med räkor, löjrom och riven pepparrot på en bädd av ärtpuré tillsammans med smält smör.
Vintips:
Jag avnjöt det tillsammans med en Krugscher Hof Keltic Terre Weissburgunder Spätlese 2013 (varunr 79879, pris 179,-), en fantastisk kombination.
Bor du i Piteå, kan du plocka den från hyllan, till övriga butiker måste den beställas. Om du inte har tålamod att vänta fungerar också Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 149,-) utmärkt till denna måltid.
Smaklig måltid!