Morotssoppa toppat med grönkålschips och brödkrutonger

När denna krönika skrivs den 18 januari befinner jag mig i Stockholm där jag är tillsammans med min fru och ställer ut på Formexmässan, som säljare för hennes företag Hing Organics. Jag ser likheterna med våra produkter och hur jag tänker kring mat och dryck, medveten konsumtion. Närproducerat, mindre och bättre. Veckans maträtt är sprungen ur det tänket. Min tanke vara att göra en morotssoppa där det krämiga skulle komma från kokosmjölk och den skulle bl.a. toppas med jordnötter. Sedan börjar hjärnan jobba på högvarv, kokosmjölk och jordnötter, vad har det för miljöpåverkan? Mitt i detta tänk så överraskar mig min fru med en lunch som kommer från uttrycket som tillskrivs Cajsa Warg, ”man tager vad man haver” och det blev faktiskt en morotssoppa, men betydligt mer närproducerad än jag tänkte.

Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Smakbäraren i soppan är äpple. Jag köper alltid svenska äpplen när det finns tillgängligt och det gör det numera. Är det något som kan göra mig upprörd så är det när våra butiker har en uppsjö av importerade äpplen under de svenska äpplenas högsäsong i september och oktober.

Det här behövs för 2 personer
500 gram morötter
1-2 röda svenska äpplen
2 vitlöksklyftor
3-4 dl vatten
2 dl grädde
Salt och svartpeppar
Olja
Grönkålschips
Brödkrutonger (Frun tärnade och rostade överblivet bröd i ugnen)

  1. Gör så här:
     Skala morötter, äpple och vitlök. Skiva morötterna, skär äpplet i mindre bitar och finhacka vitlöken. Fräs i olja på medeltemperatur 3-5 minuter. Tillsätt vatten och koka tills morötterna är mjuka, 10-15 minuter.
  2.  Tillsätt grädden och mixa den slät med mixerstav, smaka av med salt och peppar.
  3.  Servera och toppa med grönkålschips och brödkrutonger.

Dryckestips

Här får vi frångå närhetsprincipen om vi vill dricka vin, än så länge är utbudet av svenska viner tunt, men vad som är glädjande är att Rålund viner kommer att lansera röda ”viner” från blåbär den 24 januari. Vinerna är framställda i Norsjö. Jag återkommer till dessa viner i någon av mina krönikor i februari. Enligt EU’s direktiv är det bara dryck framställt av druvor eller druvmust som får kallas vin, men jag kommer att blunda för det.

Veckans vintips kommer från Rheinhessen i Tyskland och båda dessa viner kommer från producenten Krugscher Hof och finns på hyllan i Piteå, till övriga butiker beställer Ni.

Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2016 (varunr 72449, pris 119,-), ett av Systembolagets mest prisvärda viner från Riesling. Ett tips från coachen, prova till rumstempererad långlagrad grevéost.

Krugscher Hof Weissburgunder Keltic Terre 2013 (varunr 79879, pris 179,-). Köp några flaskor innan den säljer slut. Weissburgunder (Pinot Blanc) är en underskattad druva som ger fantastiska viner i Tyskland.

Veckans alkoholfria kommer också från Tyskland, Leitz Eins Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *