Mustig gryta med salsiccia och rökt bacon

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 4/3 och är författad av undertecknad.

Det är sportlovsvecka i norr när denna krönika landar i brevlådan. Själv befinner jag mig i Estland, där vi är tillbringar sportlovet så att dottern får möjlighet att träna konståkning varje dag. Själv skall jag vila upp mig efter en intensiv arbetsvecka med provningar och öl- och destillatmässa och träna blindprovning av viner inför Munskänkarnas vintävling.
Denna veckas recept är en mustig gryta med bl.a. salsiccia och rökt bacon.
Om två veckor är temat sött och det blir recept på Crème Brûlée gjort på karamelliserad kondenserad mjölk.

Mustig gryta med salsiccia och rökt bacon
Det här behövs för 3-4 personer
1 paket rökt bacon skuret i mindre bitar
400 gram färsk salsiccia i större bitar
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 röd och en gul paprika skuren i mindre bitar
2 tsk srirachasås eller liknande
3 msk koncentrerad tomatpuré (Mutti)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 dl rött vin
300-400 gram röda kidneybönor
Ev olja att steka i
Salt och peppar
Ruccola

Gör så här:

  1. Fräs baconet ett par minuter i sitt eget fett, tillsätt sedan salsiccia, lök och vitlök och fräs ytterligare 5 minuter. Tillsätt lite olja om det behövs men oftast räcker det med fettet från baconet och salsiccian. Lägg i röd chili och paprika tillsammans med srirachasås och tomatpuré och fräs ytterligare 3 minuter.
  2. Tillsätt krossade tomater, rött vin och kidneybönor och koka 15-20 minuter, smaka av med salt och peppar.
  3. Servera toppat med ruccola.

Dryckestips: En felaktig uppfattning om att välja rött vin till het mat är att vinet skall vara kraftigt, men det är oftast en dålig kombination. Kryddstark mat kräver ett lätt och elegant vin som serveras svalt. Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-) har de egenskaper som krävs för en perfekt matchning, liten fyllighet, låg strävhet och hög fruktsyra något som lyfter hettan och smakerna från salsiccian och baconet. Det här är också ett utmärkt vin till fredagstacon. Servera 13 till 15 grader.
Alkoholfritt: Att hitta ett alkoholfritt lätt och elegant vin är lika svårt som att hitta en isbjörn i Sahara, så det får bli en alkoholfri öl. Sigtuna Non Alco Pale Ale (varunr 1975, pris 16,90) är en personlig favorit som oftast finns i kylskåpet. Humlebeskan går perfekt ihop med syrligheten från vinet i grytan. Servera 10-12 grader.

Fyndtipset: Systembolagets italienska hyllor är fyllda med sötsliskiga viner från bl.a. Venetien och Apulien något som gör att de seriösa och välgjorda vinerna förpassas till beställningssortimentet. Det här är inte något som Systembolaget kan påverka utan dessa viner har kvalat in till hyllan genom aggressiv marknadsföring i dags- och kvällspress samt sociala medier. De som bär skulden för att dessa viner finns på hyllan är konsumenterna som köper dessa viner, om du ogillar dopning inom idrott skall du heller inte köpa viner som har dopats med socker. Veckans fyndtips kommer också från producenten Fasoli Gino som var en av de första i Italien att ställa om till ekologisk jordbruk i början av 1980-talet och en annan del i deras hållbara strategi är lättviktsflaskor. Fasoli Gino La Corte del Pozzo Valpolicella 2017 (varunr 72121, pris 135,-) är ett vin som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet. Trots sin ungdom är det drickmoget, men kommer att utvecklas med välbehag de närmaste 10 åren. Servera 15-17 grader till en pasta med tomatsås toppad med riven ost och olivolja, enklare och godare blir det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *