Palt och vin en lysande kombination

Den här krönikan är en reviderad version av min krönika på temat palt och vin som publicerades vecka 7 2017.
För några veckor sedan när team Grödahl (min fru och jag) hade en digital provning tillsammans med våra lagkamrater i svenska landslaget i blindprovning kom frågan, som jag ofta får när jag reser runt i vårt avlånga land; ”Vilket vin dricker man till palt?”.
Så när våra lagkamrater besökte oss för ett träningsläger sista helgen i september var lunchvalet enkelt, palt tillagad på olika sätt tillsammans med olika tillbehör i kombination med olika viner, det blev verkligen succé och jag vill dela med mig av dessa erfarenheter.
Håll alla tummar för oss den 10/10 när vi kämpar för en VM-titel i Bordeaux (om tävlingen blir av).
Det kommer också att bli en provning på temat Palt & vin den 17/10, håll utkik på Facebook By Erik Grödahl.
Palten är ett kulturarv som skall vårdas och för Tomas Riklund och hans vänner i Svenska Paltakademins är målet att den skall finnas både på lunchbrickorna och de vita dukarna.
För den genuine Pitebon är mjölk det naturliga dryckesvalet, vilket jag har fullt respekt för eftersom smak är subjektivt. För mig finns det ett motsatsförhållande mellan mjölk och palt. Båda i sig är mättande om du sedan kombinerar detta, så är koma ett logiskt tillstånd.
Pratar vi om törstsläckare till palten då är vårt fantastiska kranvatten det naturliga alternativet, men vill du höja smakupplevelsen så väljer du vin, öl eller alkoholfri bärdryck.
En av mina främsta egenskaper när det gäller förhållandet till palt är att jag är inflyttad och har inte familjetraditioner om hur den skall serveras med mig i bagaget utan jag ser på det hela ur ett njutningsperspektiv.
Sedan min krönika i februari 2017 så har jag några nya infallsvinklar vad det gäller kombinationerna.
Den första varianten är omöjlig att misslyckas med. Jag tog tunna skivor av palt med fläsk som jag stekte frasiga i smör och serverade med smetana, röd tångrom som toppas med Västerbottensost. Tidigare har jag använt löjrom, men eftersom jag enbart är ute efter sältan är det bättre att njuta löjrommen på egen hand och därför blir tångrom ett mer prisvärt alternativ. I glaset en Pointillart Leroy Descendance Brut (varunr 70318, pris 315,-) och det blev en magisk kombination. Ett mer plånboksvänligt alternativ som fungerar klockrent är
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 150,-). Alkoholfritt alternativ GodDryck No1 Prestige Cuvée (varunr 19018, pris 119,-)
Vi fortsatte med kokt palt med fläsk som halverades och serverades med en smörklick tillsammans med riven Västerbottensost och rårörda lingon. Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-) och systervinet Fasoli Gino La Corte del Pozzo Valpolicella 2018 (varunr 72121, pris 135,-) lyfte den till nya höjder. Alkoholfritt alternativ är Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 79,-).
Vi avslutade med stekt palt som serverades med stekt sidfläsk toppat med riven Västerbottensost, La Corte del Pozzo Valpolicella 2018 och Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-) passade utmärkt. Alkoholfritt alternativ, återigen Roomi Svarta vinbär – Aronia.
Jag är inte det minsta förvånad över att palt fungerar så bra med vin, i Italien har de i alla tider serverat sin Gnocchi med rött vin, så det känns ganska naturligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *