Sommarviner

Jag tittade tillbaka vad jag skrev i förra årets krönika på temat sommarviner. Jag inledde så här:
Det blir en annorlunda sommar för många det här året. Vi som brukar tillbringa en del av semestern utanför Sveriges gränser får ställa in oss på hemester. Stefan Löfven har sagt att det handlar om månader och inte veckor, det gäller även om det är vackert väder.
Inte mycket har förändrats på ett år, trots vaccinet så lär det dröja tills det blir som förr om det någon gång blir som förr, men njuta av god mat och god dryck det skall vi fortsätta med.
Min rekommendation är drick dyrare, men mindre, kvalitet framför kvantitet. Lite konsumentupplysning i all välmening inför sommaren. Undvik s.k. kändisviner, du gör alltid en dålig affär, visst kan vinet vara gott och av bra kvalitet, men det är alltid ett antal tior för dyrt. Undvik syditalienska viner med engelskspråkiga namn. Titta alltid på sockerhalten på röda viner, det är väldigt sällan ett rött vin på naturlig väg har mer än 3 gram socker per liter. Sockret används oftast för att dölja undermålig kvalitet. Se till att han en uppsättning eller två av nedanstående viner hemma, kanske inte för oväntat besök i dessa tider, men väl för ett planerat utomhusbesök med avstånd.
Mousserande
Avnjut gärna de mousserande vinerna 10-12 grader.
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé Brut Extra (Nr 70576, pris 189,-), högklassigt rosébubbel som förgyller festen.
Om Champagne sade Churchill mycket, ett av det mer ädla som han sade till sina politiker under första världskriget var: ”Kom ihåg mina herrar att vi inte bara strider för Frankrike, vi strider också för champagnen!” Så unna dig en god flaska Champagne med jämna mellanrum.
En personlig favorit är Pointillart Leroy Descendance Brut (Nr 70318, pris 315,-).
Vita viner
Här kommer tipsen till minglet, den vita fisken och skaldjuren. Serveringstemperatur 10-12 grader.
Merga Victa Pošip 2019 (Nr 72574, pris 129,-)
Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken (varunr 72449, pris 119,-)
Rosé
Så fort de första solstrålarna visar sig på våren så exploderar försäljningen av rosévin. Rosé är vinet som funkar till allt och passar till inget, perfekt för sommarens festligheter och till höstens surströmmingsskiva. Svåra smaker som saffran och curry fixar rosévinet galant. Serveringstemperatur 10-14 grader.
Les Lauzeraies 2020 (Nr 2724, pris 129,-)
Rosé de Purcari 2019 (Nr 72881, pris 149,-) – Säljs i kollin om sex flaskor, men är du ingen större konsument av rosé kan du alltid dela med en vän.
Rött
Det röda grillvinet skall vara torrt och insmickrande på samma gång.
Testament Winery The Dalmatian Dog 2018 (Nr 2097, pris 120,-) – är det här Sveriges populäraste hund? I viket fall som helst så är det här ett mycket omtyckt vin bland konsumenterna. Serveringstemperatur 17-18 grader.
Les Sorts Selecció 2018 (Nr 70217, pris 119,-) – I likhet med Dalmatian Dog, ett vin som är lätt att tycka om. Serveringstemperatur 17-18 grader.

Sött till desserten och jordgubbarna
Att jordgubbar och Champagne skulle vara en bra kombination är en skröna, så förstör inte jordgubbarna och Champagnen genom att konsumera dem tillsammans. Däremot går det alldeles utmärkt att avnjuta ett lätt pärlande sött vin till jordgubbarna. Brachetto d’Aqui 2020 (Nr 6260, pris 99,-) eller Moscato d’Asti Mistral 2020 (Nr 50636, pris 129,-) är utmärkt val till såväl jordgubbar, frukt- och bärdesserter eller ljusa chokladdesserter. Serveringstemperatur runt 10 grader.
Om du har någon fråga så är du välkommen att kontakta mig på erik@grodahl.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.