Ugnstekt lax med havreris

En lättlagad och smakrik laxrätt står på menyn denna vecka. Under tiden du ugnssteker grönsakerna hinner du förbereda övriga tillbehör. Överbliven röd pesto kan du servera till lunchpastan nästa dag. Det är med röd pesto som med lemoncurden i min förra krönika, det finns att köpa, men det är så mycket godare att göra egen. I min nästa krönika om två veckor blir det vintips inför sommarens festligheter.
Ugnsstekt lax med havreris
Det här behövs för 4 personer
750 gram laxfilé utan skinn och ben skuren i fyra bitar
3-4 dl kokt havreris
1 röd paprika skuren i mindre bitar
1 gul paprika skuren i mindre bitar
250-300 gram körsbärstomater i olika färger delade i två bitar
4 msk olivolja
Saften från ½ citron (den andra halvan till kaprisröran)
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
1 dl finhackad basilika/koriander
100 gram fetaost
Olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Röd pesto
15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g
1 kruka basilika
1/2 hackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl fetaost i mindre bitar eller 1 dl riven parmesanost
1 dl olivolja

  1. Hacka de soltorkade tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt basilikabladen, chili, vitlök och osten. Kör till en tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
    i rumstemperatur.

Kaprisröra
2 dl crème fraiche
2-3 msk kapris
Finrivet skal från ½ citron
1 msk citronsaft
Salt
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda tomater och paprika i en eldfast form, droppa över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ugnen 15 minuter.
  3. Rör ihop olivolja, citronsaft, finhackad vitlök, ingefära och basilika/koriander. Smaka av med salt och svartpeppar, blanda sedan med det kokta havreriset. Häll blandningen i formen och blanda med grönsakerna. Lägg på laxen, droppa över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ugnen 10-12 minuter.
  4. Toppa med fetaost, röd pesto, kaprisröra och lite örter och servera.

Vintips: Du som följde mina rekommendationer för två veckor sedan, har en flaska Merga Victa Posip 2019 (Nr 72574, pris 129,-) redo, i annat fall är det hög tid att beställa för att ta del av denna härliga mat- och vinupplevelse. Det här vinet vinner på lite högre temperatur, servera runt 10 grader, så att temperaturen kommer upp i 12-14 grader under måltiden.

Alkoholfritt: Le Petit Béret Organic Chardonnay (Nr 1910, pris 89,-) är ett säkert kort till denna rätt, serveringstemperatur 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *