Jag har tidigare alltid stekt köttbullarna i stekpanna, men om du har Airfryer, testa det. Det är några moment i den här rätten, men relativt enkelt och belöningen får du i form av en fantastisk god middag.
Spanska köttbullar med tomatsås och aioli version 2.0
Servera med ugnstekt klyftpotatis eller smörstekta stavar av rotselleri
Det här behövs till 4 personer
500 gram nötfärs
6 msk mandelmjöl
1 ägg
6 msk grädde
1 riven vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Ev. olja att steka i
Tomatsås
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1 finhackad röd pepparfrukt
1 finhackad gul lök
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i
Aioli
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl neutral rapsolja
2 finhackade vitlöksklyftor
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent och avsluta med att röra ner vitlöksklyftorna.
Gör så här:
- Köttbullar: Blanda mandelmjöl, ägg och grädde, låt stå 5 minuter. Blanda ner nötfärs, vitlök, persilja, salt och peppa, knåda smeten 1-2 minuter. Forma 12-14 köttbullar. Stek i Airfryer på 180 grader i 15 minuter alternativt 4-6 minuter i olja i en stekpanna. Lägg åt sidan.
- Tomatsås: Fräs tomatpurén i olja ett par minuter, tillsätt pepparfrukt och gul lök, låt fräsa ytterligare 3-5 minuter tills löken är mjuk. Rör ner krossade tomater och låt puttra på svag värme 20 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ner köttbullarna och låt det puttra 5-10 minuter.
- Servera med aioli och potatisklyftor/rotselleristavar.
Dryckestips: Spanska köttbullar kräver något spanskt tänker Ni, nej här skall vi köra lite crossover och dricka en kylskåpssval italienare, bakom den coolaste etiketten i Systembolaget sortiment döljer sig Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2023 (Nr 2340, pris 109,-).