Spanska köttbullar med tomatsås och aioli

Då är vi framme vid årets sista krönika och jag inleder min ingress på samma tema som förra veckan dock med en annan vinkling. En yrkeskategori som starkt bidrar till människors ökade oro över ekonomin är media. Jag blir milt sagt förbannad på det gnäll jag hör i TV4´s Nyhetsmorgon varje dag, det är ständigt ett snack om hur dyrt allt är och allehanda experter bjuds in för att prata om hur vi skall spara. Visst har mycket blivit dyrare, men vi måste fortsätta leva och njuta av livet, prioritera det viktigaste så att vi kan fortsätta gå på restaurang, shoppa lokalt m.m. Med dessa rader vill jag önska Er en god jul och ett gott nytt år och på återseende 2023. Jag avslutar med ett recept på spanska köttbullar eller albondigas som är det spanska namnet. Utmärkt att njuta av när Ni är less på julmaten.
Spanska köttbullar med tomatsås och aioli
Servera med ugnstekt klyftpotatis eller smörstekta stavar av rotselleri
Det här behövs till 4 personer
500 gram nötfärs
6 msk mandelmjöl
1 ägg
6 msk grädde
1 riven vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Olja att steka i
Tomatsås
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1 finhackad röd pepparfrukt
1 finhackad gul lök
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i

Aioli
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl neutral rapsolja
2 finhackade vitlöksklyftor
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent och avsluta med att röra ner vitlöksklyftorna.

Gör så här:

  1. Köttbullar: Blanda mandelmjöl, ägg och grädde, låt stå 5 minuter. Blanda ner nötfärs, vitlök, persilja, salt och peppar. Forma 12-14 köttbullar. Bryn dem i lite av oljan. Lägg åt sidan.
  2. Tomatsås: Fräs tomatpurén i olja ett par minuter, tillsätt pepparfrukt och gul lök, låt fräsa ytterligare 3-5 minuter tills löken är mjuk. Rör ner krossade tomater och låt puttra på svag värme 20 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ner köttbullarna och låt det puttra 5-10 minuter.
  3. Servera med aioli och potatisklyftor/rotselleristavar.

Dryckestips: Spanska köttbullar kräver något spanskt tänker Ni, nej här skall vi köra lite crossover och dricka ett kroatiskt rött, Sveriges populäraste hund, The Dalmatian Dog Babic 2018 (Nr 2097, pris 129,-). En rolig övning som min vinprovarvän Jerker Delsing initierade för tre år sedan var att lufta länge för att uppleva hur vinet förändras. Så häll hälften av vinet i en karaff eller tillbringare av glas ett dygn innan vinet skall provas och låt den andra halvan vara kvar i flaskan som du korkar igen. Snurra karaffen som du låter stå i rumstemperatur några gånger under dygnet (när det finns bananflugor och andra insekter, täck över öppningen med en sil). Servera vinet från karaffen i glas nr 1 och från flaskan i glas nr 2, från en flaska har du fått två olika viner. Serveringstemperatur 16-17 grader.

Alkoholfritt: Alkoholfri dryck vinner inte lika mycket på luftning, så här är det bara att vrida av kapsylen av Rålund Alkoholfri 100 % kallpressad blåbär (Nr 19039, pris 69,-), serveringstemperatur 12-14 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *