Stekt skrei med mandelpotatispuré och baconsmör

Förra tisdagen fick jag ta del av ett mycket intressant projekt. Jag var och föreläste om mousserande viner för en projektgrupp sammansatt av Norrbottens hushållningssällskap som jobbar med att ta fram en mousserande alkoholdryck framställt av svarta vinbär. Enligt EU:s förordningar får det inte kallas vin eftersom det inte är framställt från druvor eller druvmust. Jag har under lång tid hävdat att frukt och bär från Norrbotten har stor potential både för att göra alkoholfria bärdrycker och drycker med alkohol, men det här var betydligt bättre än mina förväntningar. Drycken har framställts enligt den traditionella metoden som används i Champagne. Basvinet har framställts här uppe i norr och den andra jäsningen på flaska har gjorts hos Cold Hand Winery i Randers i Danmark. En spännande fortsättning följer och jag har stor tro på det här projektet.

Den här veckan är det min favoritråvara som är i fokus och den här anrättningen är riktigt god, stekt skrei med baconsmör och mandelpotatispuré.

Det här behövs för 2 personer

2 bitar ryggfilé av skrei med skinn eller torskrygg

Grovt havssalt

Smör att steka i

Mandelpotatispuré

350-400 gram mandelpotatis

1 ½ dl grädde

25 gram smör

50 gram riven Västerbottensost

Salt

Baconsmör

130 gram tärnad bacon

75 gram osaltat smör

2 tsk soya

½ liten gul lök

½ tsk finriven ingefära

2 msk finhackad gräslök

2 msk granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Strö rikligt med grovsalt över köttsidan på fisken, låt ligga 20-30 minuter. Skölj bort saltet och torka med hushållspapper. Under tiden gör du i ordning mandelpotatismos och baconsmöret. Innan servering stek skreien i smör 3-4 minuter på varje sida tills det har en innertemperatur på 48 grader.
  2. Mandelpotatispuré: Koka upp potatis och vatten, när vattnet kokar upp, tillsätt ett par tsk salt, koka mandelpotatisen mjuk. Mosa med potatisstöt och blanda med grädde, smör och Västerbottensost, smaka av om det behövs mer salt.
  3. Baconsmör: Fräs baconet i en stekpanna så det blir knaperstekt. Bryn smöret brunt i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda ner bacon, lök, soya och ingefära. Värm upp baconsmöret och blanda ner gräslök och granatäppelkärnor.
  4. Servera.

Dryckestips: Här är det mina gröna favoritdruvor som gäller Riesling eller Chardonnay. Krispiga Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2016 (varunr 72449, pris 119,-) finns på hyllan i Piteå och kan beställas till övriga butiker. Servera den 10-12 grader. Drottningen av Chablis, Clotilde Davenne bidrar med sin hyllade Chablis 2017 (varunr 6307, pris 169,-). Finns på hyllan i Piteå, Storgatan och Storheden i Luleå och i Kiruna. Till övriga butiker beställer du.

Alkoholfritt: Här dammar vi av den gamla favoriten, Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (varunr 11901, pris 69,-). Finns tyvärr inte längre på hyllan i någon av våra norrbottniska butiker, så passa på att beställa några flaskor så du har hemma, det kan också bidra till att den åter hamnar på hyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.