Pasta med sås på skogschampinjoner, soltorkade tomater, sambal oelek och cremé fraiche

Denna krönika var införd i Gratistidningen i Piteå, Luleå och Boden den 30/4-2019 och är skriven av undertecknad.

I går hade vi årets första sommardag i Piteå (23/4), lycklig över Djurgårdens seger över Frölunda i den andra SM-finalen i ishockey lade jag fram shortsen och gick i säng utan att titta närmare på väderprognosen. Jag ställde larmet på 04.15 och laddade för en ljummen morgonpromenad där jag skulle möta solen med fågelsång i öronen. Jag konstaterar, jag borde ha tittat närmare på prognosen, visserligen är solen på väg upp och fåglarna sjunger, men termometern visar + 1o C. Jag beslutar mig för att spara promenaden tills jag kommer till Malmö senare denna dag och här sitter jag istället klockan 04.30 framför datorn, full av energi med en kopp nybryggd Mollbergs blandning från Zoega i min Liverpoolmugg och skriver denna krönika.

Veckans recept är fullt jämförbart med Magnus Ugglas hit från 1993, 4 sekunder, det går riktigt snabbt. När det gäller mat skall det göras från grunden, att köpa en fryst Pizza eller färdigmat från affären, det är inte mat utan det är illusion om att spara tid. Den här pastarätten som kan varieras på många sätt är både mat och tid över till annat.

Se det här som ett riktigt bra grundrecept, förutom att servera det till pasta kan du exempelvis göra smördegssnurror och servera som tilltugg. Då tar du en rulle färsk smördeg (vilseledande namn, då det inte innehåller smör) och breder ut såsen. Rulla ihop den, skär i 24-30 bitar, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och stek i ugnen 5-8 minuter på 225 o C.

Vill du ha fler smaker i pastarätten kan du tillsätta lök, röd paprika och bacon eller toppa det med exempelvis Prosciutto eller Schwardswaldskinka som har fått bli krispig i ugnen.

Det här behövs till 2 personer

250 gram färsk pasta, gärna tortellini eller ravioli fylld med ost eller svamp

300 gram skivade skogschampinjoner

2 dl creme fraiche

25 gram finhackade soltorkade tomater

½ – 1 tsk sambal oelek

Ev. salt

Basilika och riven ost för garnering.

Smör att steka i

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp pastavattnet. Fräs först skogschampinjonerna i en stekpanna några minuter utan smör för att få bort eventuell vätska, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter.
  2. Tillsätt creme fraiche, soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka ihop ett par minuter. Under tiden du kokar pastan smakar du av om det behövs salt. Ibland räcker det med sältan från de soltorkade tomaterna.
  3. Servera

Dryckestips

Vi avnjöt denna rätt till lunch i går med ett glas iskallt kranvatten och det fungerade utmärkt.

Jag frågade frun vilket vin som skulle passa till. Riesling svarade hon spontant och det hade hon helt rätt i, så vi dammar av en gammal favorit. Bor Ni i Piteå kan Ni plocka Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2016 (varunr 72449, pris 119,-) från hyllan, bor Ni någon annanstans, beställ hem den.

En annan vintyp som passar bra till lite hetare rätter är rosé och där blir min rekommendation, Les Lauzeraies 2017 (varunr 2724, pris 119,-).

Alkoholfritt:

Jag har redan nämnt kranvatten och vill du ha bubblor i vattnet, ja då investerar du i en kolsyremaskin. Att vi köper hem vatten på flaska i Sverige är i min mun, ursäkta uttrycket, ren idioti. Här kan vi prata om miljöpåverkan, varför skall flaskor transporteras kors och tvärs över landet?

Ett annat alternativ är en alkoholfri öl, utmärkta Brooklyn Special Effects Hoppy Lager finns på Systembolaget med varunr 1958 för 15,90, men du hittar den också på många livsmedelsbutiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *