Svamp stroganoff

Vegetariskt är temat den här veckan och det är ett lättlagat recept på Svamp Stroganoff, den som föredrar vegan byter ut grädden mot havregrädde och smöret mot olja. För tredje krönikan i rad är det med picklade grönsaker som tillbehör. För mig som försöker äta så antiinflammatoriskt som möjligt är väl inte picklat optimalt, men en gång per vecka kan jag unna mig. Jag hade från början tänkt att ha potatispuré som tillbehör, men det kändes lite för mastigt, så det räcker gott och väl med tillbehören.
Svamp Stroganoff
500 gram strimlad skogssvamp
1 stor eller 2 små strimlade gula lökar
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
4 msk tomatpuré
1 ½ msk senap, gärna Västervik grov
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
Smör eller olja att steka i

Picklad lök och rotsaker
1 strimlad röd lök
1 morot skuren i tunna stavar
1 rödbeta skuren i tunna stavar
½ dl vatten
½ dl socker
¼ dl 12 %-ig ättika

Tillbehör
Cornichons
Alfagroddar
Persilja

  1. Picklad röd lök- och rotsaker: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner röd lök, morötter och rödbetor och låt svalna.
  2. Fräs svampen några minuter utan smör/olja tills all vätska absorberat, tillsätt smör eller olja och den gula löken, fräs på medelvärme 4-5 minuter tills löken känns mjuk.
  3. Rör ner paprikapulver, tomatpuré och senap och låt fräsa ytterligare 3-5 minuter.
  4. Tillsätt grädde och grönsaksbuljong och koka ihop på medelvärme 4-5 minuter.
  5. Servera med tillbehören och toppa med persilja.
    Vintips: Les Sorts Selecció 2018 (Nr 70217, pris 119,-) Ett varmfruktigt och medelfylligt vin med frisk syra från Montsant i Katalonien i nordöstra Spanien balanserar syran från de picklade tillbehören på ett utmärkt sätt och gör detta till en härlig vin- och smakupplevelse. Serveringstemperatur runt 16-17 grader, ställ in i kylen ca 30 minuter innan servering. Öppna gärna vinet ett par timmar innan servering och häll på karaff, när du ställer in det i kylen kan du täcka öppningen i karaffen.

Alkoholfritt: Jus Griotte (Nr 1913, pris 79,-) från producenten Alain Milliat är en must framställd av moreller och resultatet blir en dryck med hög fruktsyra som balanserar mustens sötma. Fruktsyran kommer att mjukas upp av syrligheten från det picklade. Serveringstemperatur runt 14 grader.
Fyndtipset: Domaine de Brescou Chardonnay 2019 (Nr 71421, pris 119,-) var ett vin som vann uppskattning när vi hade en provning på temat hållbara viner för ett par veckor sedan.
Vinet är certifierat som Terra Vitis, vilket kortfattat innebär att certifieringen omfattar striktare ramar för hur man planterar vingårdarna, hur man arbetar i vingårdarna, vinernas kvalitet utifrån ursprung, hur man arbetar med hälsoperspektiv samt hur man tar hand om avfall. Det omfattar även förhållandena för de som arbetar med vinframställningen. Sammanslutningen menar att om det står Terra Vitis på etiketten så betyder det att odlaren har producerat vinet ansvarsfullt och miljövänligt. Terra Vitis slogan är att hitta harmoni mellan passion och förnuft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *