Tankar om Systembolagets sortimentspolicy och prissättning

På tallriken den här veckan blir det pasta med svampsås. Lättlagat och fantastiskt gott, men receptet tar inte mycket utrymme, så merparten av veckans krönika är på temat ”Annorlunda av en anledning”. Det blir lite konsumentupplysning om varför produkter som säljer bra på din lokala Systembolagsbutik plötsligt försvinner sista veckan i februari, maj, augusti eller november i samband med att det kommer in nya produkter i fast sortiment.

Systembolaget är tillsammans med IKEA de två företag som har störst förtroende bland svenskarna, IKEA kan vi beröra en vid ett senare tillfälle.

Den främsta anledningen till att Systembolaget är i topp är personalen, butikscheferna och regioncheferna. Systembolaget har en fantastisk personal oavsett vart du kommer i landet. Mycket trevliga, hjälpsamma, tillmötesgående och välutbildade inom sitt område. Det är utifrån det de har ett stort och välförtjänt förtroende. Alla som följer mig i sociala medier vet att jag älskar min butik i Piteå.

Om vi som jobbar inom branschen skulle göra samma bedömning av varför en stor del av de viner som kommer in i fast sortiment (”hitte på viner” och priset ut till kund) och varför vissa produkter försvinner från hyllorna skulle förtroendet vara på samma nivå som Se och Hör.

Ni skall få några exempel. Den första juni kom det in ett mousserande vin från Moldavien på hyllan som kostar 79 kronor, det krävs ingen universitetsexamen i matematik för att förstå att det är ett riskprojekt för importören, om kronan blir lite svagare då blir det ett förlustprojekt. Vad än värre är, Moldavien är ett av Europas fattigaste länder, kunde inte vinet få kosta 99 eller 109 så att vi kan bidra till att de som jobbar på vingården får bättre löner och inte riskera att leva i fattigdom?
Vin är inget vi behöver för att överleva och det kan få kosta. På Systembolagets hemsida kan du läsa ”Sälja med ansvar – annorlunda av en anledning”, jag skulle hellre vilja se ”Köpa in med ansvar, annorlunda av en anledning”.

Sen har vi lokala storsäljare som försvinner från hyllan, det finns tre viner jag har ett ”förhållande till” The Dalmatian Dog Babic, Chiara Condello Al Caleri och Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino, viner som har sålt mycket bra i Piteå. Butiken i Piteå var topp 5 i Sverige när det gällde försäljning av The Dalmatian Dog, men den försvann. Varför, jo den enkla anledningen är att det finns olika butikstyper. Om vi säger att Piteå tillhör butikstyp X tillsammans med ett antal andra städer i liknande storlek. Butikerna i Härnösand, Uddevalla, Trollhättan, Strömstad och Borlänge m.fl. säljer dåligt av The Dalmatian Dog Babic, ja då försvinner den även från de butiker av samma butikstyp som säljer bra. Det finns ju ingen logik i det förfarandet.
Allt medan dessa viner försvinner från hyllorna lever Måns och Miss Li kvar, fantastiska artister, men inte är det väl vin vi förknippar dem med?
Lek med tanken att ICA MAXI säljer svartbröd, 6 av 7 butiker säljer dåligt, men Haparanda säljer fantastisk bra eftersom det är många från grannlandet i öster som åker och handlar, tror Ni att svartbrödet skulle försvinna från ICA MAXI i Haparanda? Det enkla svaret är nej, stor efterfrågan, kvar på hyllan och det är kanske därför Måns och Miss Li finns kvar för att de säljer bra överallt.

Till syvende och sista är det ”mina hjältar” den fantastiska personalen på golvet och på lagret som får frågan ”varför finns inte xxx” kvar på hyllan när de dåliga besluten tas på huvudkontoret i Kungsträdgården. Gör om, gör rätt.

Pasta med svampsås
Det här behövs för 2 personer
300-400 gram skogssvamp skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
2-3 dl grädde
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör att steka i

Pasta
Riven Västerbottensost
Tryffelolja

Gör så här:
1. Stek svampen utan smör tills all vätska försvunnit, ställ svampen åt sidan.
2. Fräs löken i smör tills den har mjuknat och tillsätt sedan svampen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt grädden och låt det koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
3. Servera med pasta och toppa med riven Västerbottensost och tryffelolja.

Vintips: Ja, Ni fick ju en hint innan, jag vill gärna ha tillbaka de vinerna jag nämnde innan på hyllorna i Norrbotten, så beställa gärna några flaskor av följande viner, som alla passar utmärkt till denna rätt.
Fasoli Gino La Corte Del Pozzo Bardolino 2023 (Nr 2340, pris 109,-)
Al Caleri By Chiara Condello 2022 (Nr 51901, pris 129,-)
The Dalmatian Dog Babic 2021 (Nr 2097, pris 139,-)

Alkoholfritt: Självklart skall vi ha något från norr till skogssvampen från norr, Rålund alkoholfri 100 % Kallpressad Blåbär (Nr 19039, pris 72,-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *