Tekakor/baguetter

Mer än ett år har gått sedan Covid19- pandemin började lamslå Sverige. Bland allt det negativa, finns det några positiva erfarenheter att ta med sig? Något jag uppskattar är att känna doften av nybakat bröd sprida sig i huset och avnjuta helgfrukosten tillsammans med familjen i den underbara hemmamiljön.
I det gamla normala var helgfrukost något som oftast inmundigades på ett hotell eller en flygplats eftersom jag var på väg till eller ifrån en vinprovning någonstans i vårt avlånga land. Jag kommer nog inte att återgå till det livet när Covid19-pandemin är över. Det här året har erbjudit nya möjligheter att ändra sättet att leva och försörja sig på, det är jag ytterst tacksam över. Så för dig som likt mig vill avnjuta helgfrukosten hemma delar jag med mig av mitt enkla recept på tekakor/baguetter och en god röra att toppa med.
Tekakor/baguetter ca 10 st.
Jag brukar oftast att kalljäsa degen och då använder jag en mindre mängd jäst än i receptet nedan, runt 35 gram och rör ut i kallt vatten och låter degen jäsa i kylskåp över natten. Jag sparar in ett moment på morgonen och brödet blir godare med kalljäsning. Personligen föredrar jag lite grövre bröd med en stor andel råg- och/eller grahamsmjöl, men här har jag använt enbart Manitoba Cream eftersom det är dotterns favorit.

5 dl fingervarmt vatten
50 gram jäst
1 msk salt
1 msk rårörsocker
4 msk olivolja
Ca 12 dl Manitoba Cream

  1. Rör ihop jäst och vatten, blanda ner salt, rårörsocker och olivolja. Tillsätt mjölet och jobba ihop till en smidig deg. Jag brukar använda en gaffel till en början och sedan jobbar jag ihop degen med händerna. Låt jäsa 25-40 minuter.
  2. Baka ut till tekakor eller små baguetter och låt dem jäsa 20 minuter på bakplåt.
  3. Grädda 10-12 minuter i 225 oC.
  4. Jag låter aldrig bröden svalna, utan den första serveras direkt med en klick smör som smälter och toppas med några skivor ost. Den nästa serveras med en god röra. Dottern avnjuter sin med smör, präst- eller grevéost toppat med perfekt kokta ägg där varje skiva har fått en dutt kaviar.

Röra på rökt lax
Den här röran blev en stor favorit när jag hade med den på en provning på temat våfflor och vin på våffeldagen. Den är väldigt användbar, perfekt på frukostmackan tillsammans med ett glas bubbelvatten och en kopp starkt svart kaffe, men funkar också som tilltugg innan festmiddagen tillsammans med ett glas Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2018 (Nr 72449, pris 119,-). Valet är ditt.

200 gram rökt lax skuren i små tärningar
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 ½ msk Västerviks Senap (grov)
1-2 msk riven pepparrot

Blanda alla ingredienser och servera toppat med ärtskott eller alfagroddar och riven pepparrot.

Vintipset till nästa krönika: Om två veckor är det dags för dessert och är det en typ av vin som funkar bra till många typer av desserter så är det Moscato d’Asti, detta aromatiska lätt pärlande vin med låg alkoholhalt. Min absoluta favorit finns i beställningssortimentet och heter Agricola Molino Moscato d’Asti Mistral 2020 (Nr 50636, pris 129,-). Passa på att beställ hem en flaska eller två så du har när nästa krönika kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *