Torskburgare med Västerbottensostkräm och sötpotatis frites

Vi är inne i september, vilket innebär månad med ”r” och det är dessa månader torsken är som bäst, så därför blir det en god torskburgare med Västerbottensostkräm och sötpotatis frites.
För Er som är vinintresserade rekommenderar jag varmt min mässa Vintrender on Tour på Ångbryggeriet i Piteå den 16/9. För mer info, mejla erik@grodahl.se .

Torskburgare med Västerbottensostkräm och sötpotatis frites
Det här behövs för 4 personer
700-800 gram torskfilé hackad i mindre bitar
1 liten finhackad purjolök
2 msk finhackad koriander
2 msk finhackad gräslök
1 liten finhackad röd pepparfrukt
Salt och grovmalen svartpeppar

Västerbottensostkräm
2 dl creme friache eller smetana
1 dl finriven Västerbottensost
1 finhackad vitlöksklyfta
Citronsaft
Salt och grovmalen svartpeppar
Finhackad gräslök

Sötpotatis frites
3 sötpotatisar
2 msk Maizena
Neutral olja
Salt

Till servering
Bröd
Salladsblad
Avokado
Lime eller citron
Salt

Gör så här:

  1. Blanda torsk, purjolök, pepparfrukt och kryddor i en bunke. Rör ihop tills färsen sitter ihop. Forma fyra burgare och låt dem vila i kylen fram till stekning.
  2. Skär sötpotatisarna i stavar och låt dem sedan vila minst en timme i kallt vatten.
  3. Häll av vattnet från sötpotatisen och torka väl. Lägg dem i en bunke och blanda med maizena och olja.
  4. Lägg sötpotatisstavarna på en plåt med bakplåtspapper, strö över salt och stek i ugnen på 225 oC i 20-25 minuter.
  5. Rör ihop creme fraiche/smetana med Västerbottensost och vitlök, smaka av med salt och svartpeppar och rör sedan ner lite gräslök.
  6. Mosa avokadon med citron- eller limesaft och smaka av med salt.
  7. Stek burgarna på hög värme ett par minuter på varje sida.
  8. Värm bröden och bred på avokadoröra, lägg på salladsblad, burgare och toppa med Västerbottensostkräm, servera med sötpotatis frites.

Dryckestips: Riesling, lätt rött eller en välgjord Pale Ale, du väljer själv, jag väljer Rings Pfalz Riesling 2021 (Nr 79957, pris 199,-). Servera 10-12 grader. Har du lite framförhållning så häller du upp halva flaskan i en karaff ett dygn innan och täpper till med en tesil, så att vinet inte får sällskap av flugor. Den andra halvan får stanna kvar i flaskan. Temperera dem till ca 10 grader innan servering, häll vinet från karaffen i det första glaset och från flaskan i det andra, sedan kan Ni reflektera över vilket av vinerna Ni tyckte bäst om.

Alkoholfritt: Vi fortsätter med Riesling och det blir en favorit i repris, Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 72,-). Servera 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *