Knäckig äppelpaj

Varje årstid har sin charm och nu har hösten gjort sitt inträde, många tycker det är jobbigt när höstmörkret kommer, så även jag, men det positiva är att nu har äpplena nått sin optimala mognad och det är dags att skörda. Visst är det härligt att känna doften av en knäckig äppelpaj sprida sig i köket. Den här knäckiga äppelpajen är magisk god och gör succé varje gång jag bjuder på den.
I min krönika om två veckor blir det lite tips till helgfrukosten.

Knäckig äppelpaj
Det här behövs till en paj
500-600 gram äpplen
150 gram smör
1/2 dl ljus sirap
2 msk grädde
1 1/2 dl rårörsocker
3 dl fiberhavregryn/dinkelflingor eller rågflingor.
1 1/2 dl dinkel- eller vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj pajformen med smör.
  2. Skala äpplena och skär i skivor eller klyftor medan du smälter smöret. Lägg äpplena i botten av pajformen.
  3. Blanda smöret med sirap (häll först grädden i måttet, då släpper sirapen lättare) och grädde.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem sedan till smörblandningen som du breder över äpplena.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter till täcket har blivit knäckigt och fått fin färg.
  6. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljgrädde (vispa grädde och tillsätt lite vaniljpulver och rårörsocker).

Dryckestips: I Sverige är det vanligt att servera kaffe till desserten, men kaffets beska ger är ingen optimal kombo med en söt dessert, sötma och beska är inte bästa vänner.
Med något sött och/eller starkt i glaset, då blir det än godare. Fördelen med dessa viner är att de har lång hållbarhet, ställ in dem i kylen och det är gott minst det närmaste halvåret. Mitt söta tips är Nederburg Noble Late Harvest 2022 (Nr 2741, pris 119,-), servera 10-12 grader.
Mitt starka tips är Bacaloa Moscatel de Setúbal 2019 (Nr 8011, pris 125,-), ett superfynd som du serverar 12-14 grader.
Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant Alcohol Free (Nr 1990, pris 45,-) är ett utmärkt alternativ, servera runt 8 grader. Inte samma hållbarhet som för de söta och starka vinerna, men det här går också att avjuta som det är.

Vintips
Den 1. September höjdes priserna på vin och på många viner i beställningssortimentet med mellan 20 och 70 kronor, den svaga svenska kronan och drivmedelspriserna är två anledningar. Här kommer tips på några riktigt bra röda viner till plånboksvänliga priser. Viner märkta med bs/dep måste beställas:
Les Sorts Selecció 2021 (Nr 70217, pris 125,-)
Pérez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva 2019 (Nr 6000, pris 125,-) – bs
Al Caleri by Chiara Condello 2021 (Nr 51901, pris 129,-) – Ett superfynd från Italiens bästa vinmakare under 35 år som numera finns på hyllan i 99 butiker.
Cecchi Storia de Famiglia Chianti Classico 2019 (Nr 73273, pris 129,-)
The Dalmatian Dog 2019 (Nr 2097, pris 129,-) – dep – gång efter annan försvinner denna storsäljare från hyllan i bl.a. Piteå, Luleå. Numera finns den inte norr om Skellefteå och för att den säljer mindre bra i samma butikstyper som Piteå. M.a.o. om den säljer dåligt i exemplevis Härnösand, Hudiksvall, Tranås och Trollhättan, så försvinner den per automatik från Piteå och Luleå, trots att den säljer bra där. Vad Ni än gör klaga inte på den lokala butiken när ett vin försvinner utan det handlar om ett centralt ”System”fel….
Fox Creek Red Baron Shiraz 2019 (Nr 2194, pris 149,-) – dep – en mycket uppskattad storsäljare som försvunnit från många hyllor.
Substance Cs Cabernet Sauvignon 2019 (Nr 74083, pris 199,-) – dep – ett fantastiskt vin som är ett fynd om vi ser pris i förhållande till kvalitet och har i åtanke vad dollarkursen är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *