Shakshuka
Det här blev en sommarfavorit när vi var i Estland i somras. Den här rätten är populär i Nordafrika och Mellanöstern, vart den ursprungligen kommer ifrån tvistar de lärde om, en del säger Maghreb (medeltida arabisk geografi området i Nordafrika som avgränsas av Sahara i söder, Atlanten i väster, Medelhavet i norr och Libyska öknen i öster), Osmanska riket eller Palestina, de får tvista vidare medan vi njuter av denna goda rätt.
Det här behövs till fyra personer
2 msk rapsolja
1-2 msk koncentrerad tomatpuré
1 urkärnad och fint tärnad röd paprika
1 finhackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
0,5 gram saffran
400 gram krossade tomater
Salt & grovmalen svartpeppar
4-6 ägg
Topping
Fetaost
Hackad koriander och bladpersilja
Gör så här:
- Fräs olja och tomatpuré och tillsätt sedan lök, paprika och pepparfrukt, låt det fräsa 4-5 minuter.
- Tillsätt vitlök och kryddor och låt det fräsa ytterligare några minuter.
- Tillsätt krossade tomater, smaka av med salt och svartpeppar och låt det sjuda 5-10 minuter.
- Gör 4-6 fördjupningar och knäck ett ägg i varje fördjupning. Låt sjuda under lock 7-10 minuter tills önskad konsistens.
- Servera toppat med fetaost och färska örter.
Dryckestips: Är det en festlig brunch, en Bloody Mary annars en Virgin Mary.
Baguetter med oströra och chark
Det här har blivit en söndagsfavorit. Dottern går skola i Tallinn den här hösten och min fru är där med henne och jag brukar vara där 3-4 dagar per vecka på vardagarna. Ensam hemma innebär att jag behöver inte känna någon tidspress att vara hemma i tid till frukosten när jag tar min löprunda på söndagarna, så jag bakar baguetter som fylls med överbliven oströra från helgens provningar tillsammans med salami eller Schwarzwaldskinka. Sedan brygger jag kaffe, packar ryggsäcken och springer upp på berget där jag avnjuter min baguete, dricker kaffe och tomglor en halvtimme innan jag springer vidare.
Baguetter
3 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
2 1/2 dl grövre mjöl, ex 4 grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
1 1/2 tsk salt
25 gram jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt.
- Värm vattnet fingervarmt (37 o) – om du vill kalljäsa över natten, blanda jästen med kallt vatten.
- Rör ner jäst i vattnet och tillsätt olivoljan.
- Blanda mjöl och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju längre desto bättre bröd)
- Jäs degen övertäckt ca 20 min.
- Baka ut till tre stora baguetter. Snitta baguetterna med kniv och strö över mjöl.
- Jäs under duk på bakplåt ca 20 min.
- Grädda i 225 o 10-15 min beroende på ugn (tills baguetterna fått bra färg).
- Jästiden kan förkortas eller förlängas.
Oströra
Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) tillsammans med 0,5 dl Smetana, smaksätt med vitpeppar,
Om två veckor blir det recept på en mycket god och lättlagad korvgryta med Salsiccia och tips på vita viner.