Räktaco med jordnötssås

Om jag har tillgång till färska räkor från exempelvis Frisk Fisk vill jag helst avnjuta dem, som de är naturella eftersom de är så otroligt goda, men ibland kan det bli majonnäs eller en aioli för att det också är gott, men då försvinner lite av den goda räksmaken. Den här veckan blir det ett recept i samma anda, räktaco med en massa smakrika tillbehör, så räkan bidrar mer med konsistens än smak, så i teorin skulle de gå att byta ut mot exempelvis skogschampinjoner skurna i små bitar. I vilket fall som helst blir det riktigt gott.

Räktaco med jordnötssås
4 personer
800 gram stora skalade räkor
4 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
2 msk rapsolja
Salt och grovmalen svartpeppar

Jordnötssås
2 msk jordnötsolja eller rapsolja
1 finhackad röd pepparfrukt
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk finriven ingefära
150 gram rostade jordnötter
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
2 msk ketjap manis
1 msk fisksås
1 ½ dl kokosgrädde
¾ dl hett vatten

Tillbehör
Finriven rödkål
½ dl limesaft
2 msk rårörsocker
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja
2 skivade avokador
Koriander
Finhackad salladslök
Finhackade jordnötter
Sriracha
Limebåtar
Tortillabörd

Gör så här:

  1. Mixa olja, pepparfrukt och vitlök med en stavmixer, smaksätt med salt och grovmalen svartpeppar.
  2. Blanda kryddoljan med räkorna och ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till jordnötsolja och mixa slät med en stavmixer.
  4. Blanda limesaft, rårörsocker, fisksås och sesamolja, rör tills sockret löses upp och blanda med rödkålen.
  5. Stek räkorna snabbt.
  6. Servera räkorna på varma tortillabröd, marinerad rödkål, avokadoskivor och jordnötssås. Toppa med salladslök, koriander och finhackade jordnötter. För den som önskar toppa med lite sriracha och droppa över lite lime.

Vintips: En personlig favorit när det är hetta på tallriken är druvan Pinot Gris, som är en färgmutation på den blå druvan Pinot Noir. Pinot Gris räknas som en grön druva, men fullt mogen så är den mer åt roséhållet och vinerna får ofta en röd ton. Kombinationen lite lägre fruktsyra och fet konsistens är anledningen till att den fungerar så bra med mat. Sortimentet av Pinot Gris på hyllorna har mer och mer gått åt det neutrala hållet, så det är Systembolagets ordersortiment som gäller. Ett umtärkt val är Domaine Saint-Rémy Pinot Gris Réserve 2022 (Nr 78605, pris 189,-). Producenten är Domaine Saint-Rémy är sedan 2012 biodynamiskt certifierade och satsar mycket på biologisk mångfald.
Servera vinet runt 12 grader.

Alkoholfritt: Även Riesling är en druva som fungerar bra ihop med het mat, så vi dammar av den gamla favoriten Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 72,-). Servera 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *