Viner till jul- och nyår

Det blev tyvärr som jag förutspådde i min krönika för två veckor sedan, ett hårt slag för många branscher med de nya restriktionerna och det är viktigare än någonsin att stötta våra lokala aktörer. För ganska exakt ett år sedan skrev jag följande i min krönika och det tål att upprepas, det här var innan pandemin.
Jag är själv ingen julmänniska och jag tycker det blir för mycket shoppinghysteri under denna period. Å andra sidan är det så att många affärer är beroende av en bra julhandel för att överleva, så jag skall också dra mitt strå till stacken. Min vädjan till Er är att shoppa lokalt, visst priset kan vara lite högre, men det är det värt i slutändan för som utvecklingen är nu i många städer blir det glesare och glesare mellan butikerna, är det den framtid vi vill ha?
Redan nu kommer jag med mina vintips inför jul och nyår, planera dina inköp i god tid, köp dina jul- och nyårsdrycker vid ett tillfälle för att undvika fler besök och trängsel i butiken.
Mousserande
Santa Julia Blanc de Blancs Brut (varunr 7788, pris 115,-) – ett högklassigt budgetalternativ från Mendoza i Argentina.
Llopart Rosé Brut Reserva 2016 (varunr 97016, pris 248,-) – vill du ha rosé välj någonting utanför Champagne, kombinationen lite tillgång på rosé i Champagne tillsammans med att det förknippas med romantik gör att det blir dyrt, välj denna högklassiga från Penédes istället.
Waris Hubert Albescent Blanc de Blancs Grand Cru (varunr 74767, pris 399,-) – den perfekta Champagnen att inleda nyårsafton med, krispig och frisk.
Något starkt till osten på lilla julaftons kväll
När du har klätt granen, skrivit julklappsrimmen och sitter framför Bingolotto, då skall du unna dig några bitar rumstempererad långlagrad hårdost, exempelvis Västerbotten eller Präst och avnjut dem tillsammans med ett glas Domaine-Pouderoux 2018 (varunr 7806, pris 109,-)
Vin, öl eller julmust till julbordet är upp till var och en att välja, men du som väljer vin får här några tips.
En Manzanilla till den inlagda sillen
Vågar du utmana ödet och ta en torr sherry till sillen? Det borde du, när du väl har lärt dig att tycka om kombinationen, så längtar du till nästa gång. La Guita Manzanilla (varunr 8201, pris 59,-) är ett utmärkt alternativ till ett pris som känns som tidigt 90-tal.
Ett aromatiskt vitt till laxen och äggen
Merga Victa Posip 2018 (varunr 72574, pris 129,-) är vinet som alla tycker om, en perfekt följeslagare till laxen och äggen toppade med majonnäs och räkor.
Ett lätt rött till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan
Till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan skall det vara ett lätt rött, La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-) finns på de flesta Systembolagshyllor. Servera det 13-15 grader för optimal njutning.
Julklappstips
Jag avslutar med två röda julklappstips, viner som kan avnjutas idag, men som utan problem kan lagras i ytterligare 20 år.
Testament Winery Babic 2016 (varunr 73669, pris 159,-) – Ett riktigt toppvin från Kroatiens första svenskägda vingård, deras ambition är att göra Kroatiens bästa vin, det här vinet visar att de är på god väg. I julklappsrimmet rekommenderar du att det skall serveras till Gnocchi i ostsås toppat med chips på ugnstorkat Schwarzwaldskinka.
Colinas Reserva 2012 (varunr 2123, pris 199,-) – Portugal levererar alltid hög kvalitet till bra pris, det här röda kraftpaketet från Bairrada är inget undantag Den perfekta julklappen om du har ett barn eller barnbarn fött 2012, köp det i dag och servera det på 20-årsdagen 2032. Om du inte har ett barn eller barnbarn fött 2032, köp några flaskor åt dig själv. Med ett par timmars luftning tillsammans med lite krämighet eller syrlighet i tillbehören kan du avnjuta det redan i dag.
Sist men inte minst, det perfekta dessertvinet som finns på de flesta hyllor, Braida Brachetto d’Acqui 2019 (varunr 6260, pris 99,-).
I min krönika om två veckor kommer tips på alkoholfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *