Julkalender by Erik Grödahl – lucka 17

Jag tipsade om det här vinet redan när det lanserades för ett par veckor sedan, men repetition är kunskapens moder och det här är ett tips i all välmening, så du inte riskerar att bli utan. Mullineux Old Vine White 2019 (varunr 96135, pris 199,-) finns hyllan på runt 120 butiker runt om i landet, finns det inte på din butik, be personalen ta hem det från en annan butik. Det är en cuvée på 74% Chenin Blanc, 8% Clairette Blanche, 6% Grenache Blanc, 7% Viognier, 2% Semillon Gris, 2% Macabeo, 1% Verdelho. Druvorna kommer från nio olika vingårdar runt om i Swartland och stockarna är mellan 5 och 65 år gamla. Vinet har jäst på fat för att sedan vila 9 månader på 3- och fyra år gamla 500 liter franska fat samt ett nytt 2000 liters.

Det här är ett stort vin, komplex doft med toner av hasselnötter, smör, fat, citrus och färska stenfrukter. Smaken är frisk och fyllig, i all sin enkelhet skulle jag säga mycket god. Trots 74 % Chenin Blanc är är stilen sydfransk. Vi avnjöt den i fredags, serverade den runt 12 grader i en stor kupa till torskqueneller med hummersås och en sallad på räkor, mango, avokado, röd paprika, röd chili och limesaft, en fantastisk kombination.

Recept nedan:

Torskqueneller med hummersås och räksallad

Det här behövs för 4 personer

600 gram torskfilé eller torskrygg
½ krm vitpeppar
½ krm cayennepeppar
2 msk finhackad dill
2 äggvitor
3 dl grädde

Till kokning:
1 ½ vatten
½ msk salt
Dillkvistar

Hummersås
2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
1 dl creme fraiche
1 msk cognac eller annan typ av brandy
1 tsk farinsocker
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Räksallad
400 gram skalade räkor
1 mango
1-2 avokado
1 röd paprika
1 finhackad röd chili
Saften från en lime
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Torskqueneller: Mixa torsken i en matberedare, tillsätt kryddor och dill, fortsätt med en äggvita i taget och avsluta med grädden. Koka upp vatten och dillkvistar. Forma färsen med en sked och blöt hand till små bullar och lägg dem sedan på en fuktig tallrik. Lägg ner quenellerna i det kokande vattnet, sänk temperaturen och låt dem sjuda 8-10 minuter.
  2. Hummersås: Vispa ihop alla ingredienser och koka upp, sänk temperaturen och låt det sjuda 5-7 minuter.
  3. Räksallad: Skär mango, avokado och röd paprika i mindre bitar, blanda med räkor, chili och limesaft. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *