Vintips från småpartier – Oxer Bastegieta Marko Gure Arbasoak 2016

Säg Txacoli och jag får ett belåtet leende på läpparna. Txakolivinerna kommer från Baskien i norra Spanien . Det finns tre DO-områden Arabako Txakolina som ligger söder om Bilbao, Bizkaiko Txakolina som ligger strax öster om Bilbao och Getariako Txakolina som ligger vid San Sebastian. De dominerande druvsorterna har Hondarrabi som prefix och det har inget med släktskap mellan druvsorterna att göra utan det härrör från en baskisk stad som heter Hondarrabia (Fuenterribía på spanska).

Jag fullkomligen älskar dessa vita friska viner som till största delen är gjorda på de gröna druvsorterna Hondarrabi Zuri (Zuri betyder vit och det är samma druvsort som Corbou Blanc) och Hondarrabi Zuri Zerratia (Petit Corbou). Här framfställs också rött och rosé på Hondarrabi Beltza (Beltza betyder svart på baskiska).

Fredagen den 2 mars klockan 10.00 är det dags att bege sig till någon av de butiker som har Marko Gure Arbasoak på hyllan, Ni andra får sätta Er framför datorn och knappa in varunr 99149 och lägga en beställning. För 199 kronor får Ni ett gyllengult mycket friskt och komplext vin med toner av gula stenfrukter, citrus och mineral från producenten Oxer Bastegieta i Bizkaiko Txakolina. Vinet har fått vila åtta månader på sin jästfällning vilket trots friskheten ger en fet munkänsla. Det är en cuvée på 40 % Hondarrabi Zuri, 40 % Hondarrabi Zuri Zerratia och 20 % Tzkiota Txikia (Petit Manseng).

Servera till rökt laxmousse toppat med räkor på hembakat knäckebröd.

140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
2 msk smetana/creme fraiche
1 msk smör
1 msk dill
2 krm liquid smoke

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna.
  2. Lägg torsk, smetana, smör, dill och liquid smoke i en matberedare och mixa till en slät röra.
  3. Servera på hembakade knäckebröd och toppa med räkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *