God fortsättning hade jag tänkt skriva, men inser att vi redan är inne i det nya årets tredje vecka när denna text skrivs. Jag hoppas att Ni alla har haft en bra ledighet runt jul-och nyår. För egen del har jag använt jul- och nyår till att rehabilitera mig efter min höftledsoperation och det har gått över förväntan, känner mig som en ny människa, en fantastisk känsla för en som har gått med smärtor under lång tid.

Ett nytt år innebär för många människor nyårslöften, som ofta har fokus på hälsa, exempelvis att träna mer, sluta röka/snusa, godislöfte eller äta hälsosammare och det sistnämnda är verkligen något vi borde fokusera på.

Vi tillhör förmodligen den första generation som håller på att äta sig till döds, mycket beroende på att det idag äts mer halvfabrikat och snabbmat än någonsin, lite konstigt egentligen för intresset för matlagning är också större än någonsin. Ett pressat tidsschema är en av orsakerna. Visst får man synda ibland, men det gäller att hitta genvägarna till näringsrik hemlagad snabbmat, matkontot minskar och det blir över pengar till annat.

Jag kommer att fokusera på att dela med mig av den här typen av recept som passar både till vardag och fest. Till detta får Ni hållbara dryckestips, ofta från beställningssortimentet, så ha lite framförhållning.

Jag utgår ofta ifrån färger när jag lagar mat, ju fler färger på frukt och grönsaker, desto nyttigare. I den mån det är möjligt och ekonomin tillåter, välj ekologiskt eller närproducerat.

Jag börjar året med recept på en mycket god och lättlagad sötpotatis- och morotssoppa. Den passar lika bra som middag en tisdag som till förrätt på den fina lördagsmiddagen. Den går utmärkt att förbereda kvällen innan och då har du middagen klar på 5-7 minuter, här pratar vi om hälsosam snabbmat.

För att göra den smakrikare och färggladare toppade jag den med grönkålschips och rädisgroddar. Grönkålschipsen kan du förbereda i god tid innan. Rädisgroddarna kan du byta ut mot exempelvis alfaalfagroddar. Vi groddar själva och de är klara 2-4 dagar.

Sötpotatis- och morotsoppa
Det här behövs till 2 personer
200 gram sötpotatis
100 gram morötter
1 liten gul lök
1 msk finriven ingefära
1 liten röd chilipeppar
5 dl grönsaksbuljong
½ lime, skal och saft
½ dl kokosgrädde
Salt
Olja att steka i (brukar använda kokosolja, som är bra vid högre temperaturer)

Gör så här:
1. Skala sötpotatis, morötter och gul lök och skär i mindre bitar och fräs i olja 2-3 minuter. Skala och riv
ingefära, finhacka chilin och låt dem fräsa med ytterligare en minut.

2. Tillsätt grönsaksbuljong och koka 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med mixerstav och
tillsätt limesaft/skal och kokosgrädde. Smaka av med salt.

Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja
Flingsalt

1. Skär bort eventuella hårda bitar på kålen och skölj den väl. Massera den en minut innan du tillsätter olja och
flingsalt som du  masserar in.
2. Sprid ut grönkålen på en bakplåtspapper och stek i ugnen på 150 oC 15-20 minuter.

Dryckestips: Ingefära och lime kräver ett aromatiskt vin med lite högre syra alternativt ett veteöl. Ett utmärkt alternativ i beställningssortimentet är det välgjorda och till kvaliteten sätt mycket prisvärda Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2015 (varunr 72449, pris 119,-) från den hållbara producenten Menger-Krug i Rheinhessen. Är du sugen på en öl istället, prova den lokalproducerade Belgo Wit (varunr 31960, pris 36:50) från Pite Bryggeri.
För Er som väljer alkoholfritt dammar vi av en gammal favorit som jag anser är Systembolagets bästa alkoholfria vin, Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (varunr 11901, pris 69,-).
Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *