Currykryddad kycklingfärs med blomkålspuré

Skenande räntor, elpriser och livsmedelspriser manar till sparsamhet, men om det upplevs som mörka tider för oss, så är det en lätt smekning jämfört med hur de upplever det i ett till tider mörkt och kallt Ukraina. Tänk att en galnings terrorkrig kan förändra förutsättningarna för hela världen. Personligen började jag varna för Putin redan för 15 år sedan, politikerna runt om i världen vaknade det är året. Av den anledningen är det viktigt att vi i den mån det är möjligt slutar köpa varor från en annan diktatur, Kina innan det är för sent, det är farligt att hamna i beroendeställning, det om något visar Putin.
Den här veckan delar jag med mig av två lättlagade och billiga recept att avnjuta framöver. Det här är recept som genom att byta ut några ingredienser ger en helt ny smakupplevelse, exempelvis genom att byta ut sriracha mot Västerviks senap i svamp- och paprikaröran. Båda recepten är beräknade för 2-3 personer.
Currykryddad kycklingfärs med blomkålspuré
500 gram kycklingfärs
1 finhackad röd pepparfrukt
2 tsk curry
2-3 dl grädde
Salt
Norrgott att steka i
Blomkålspuré
350-400 gram blomkålsbuketter
50 gram smör
Salt
1 krm Vitpeppar
Surkål
Gör så här:

  1. Fräs curryn i Norrgott och tillsätt pepparfrukt och kycklingfärs och stek tills den är genomstekt, häll över grädde och låt det koka ihop till en krämig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer curry.
  2. Koka blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, mosa dem och rör ner smör och vitpeppar.
  3. Servera, gärna med hemlagad surkål.

Svamp- och paprikaröra med smörstekt rotselleri
500 gram skivad skogssvamp
1 finhackad gul lök
1 finhackad pepparfrukt
1 grillad paprika skuren i mindre bitar (köp färdig, alltid bra att ha i kylen)
2 dl crème fraiche
1 tsk sriracha
Salt
300 gram rotselleri skuren i stavar
Norrgott att steka i
Gör så här:

  1. Stek rotselleri i Norrgott tills den är mjuk och smaka av med salt
  2. Torrstek svampen tills all vätska försvunnit, tillsätt Norrgott, lök och pepparfrukt och stek till löken är mjuk. Rör ner créme fraiche och sriracha och koka ihop några minuter, smaka av med salt.
  3. Servera.

Dryckestips: För Er som vill förgylla tillvaron delar jag med mig av dryckestips. Båda rätterna har lite hetta, så en Riesling med lite restsötma passar utmärkt, min rekommendation från beställningssortimentet är Krugscher Hof Riesling Kabinett 2020 (Nr 72449, pris 119,-), servera runt 10 grader. Vi fortsätter med Riesling för den som föredrar alkoholfritt, Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 69,-) alternativt deras bubblande alternativ på burk, Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling Alcohol Free (Nr 1968, pris 26,-), servera de alkoholfria alternativen runt 8 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *