Här kommer ytterligare ett hett tips som har gått under de flestas radar. Jag stiftade det bekantskap med Dominio de Bibei Lalume 2018 (Nr 57956, pris 199,-) när jag arrangerade Vintrender on Tour i Piteå i mitten av september. Produceten Dominio de Bibei har sina vingårdar i Ribeira Sacra i Galicien. Lalume 2018 är framställt av 98 % Treixadura och 2 % Albariño. Druvorna kommer från tre vingårdslägen där vinstockarna är mellan 10 och 30 år. De olika vingårdslägena har fått jäsa separat i 600 liters ekfat, 1200 och 2400 liters österrikiska foudres samt ovala betongfat. Efter avslutad jäsning lagras de på sin jästfällning ett par år innan de flyttas över till 10 000 liters ståltank för stabilisering.
Resultatet blir en gyllengult vin med toner av vita blommor, citrus och färska stenfrukter. Smaken är fyllig och frisk med en mjuk och fet munskänsla och en lång eftersmak. Servera 12-14 grader i en stor kupa, lufta gärna minst 4 timmar innan servering. Avnjut den till en fisksoppa med krossade tomater, lök, saffran, pernod, dill, grädde, torsk och räkor, toppa med en klick hemslungad aioli.