Frukt- och nötbröd & tomatmarmelad

Hoppa över salta kex och Digestivekex som tillsammans med vindruvor och päron förstör hela smakupplevelsen när du skall prova ost och vin. Kvällen blir så mycket trevligare med ett gott bröd och en marmelad till. Det här passar utmärkt tillsammans med Brie, Camembert, grönmögelost som St. Agur eller Roquefort för att nämna några.

Frukt- och nötbröd 3 st
25 gram jäst 
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1/2 msk salt
120 gram hackad torkad frukt (dadlar, fikon, russin, aprikos, ta vad som finns)
60 gram hackade nötter (valnötter, hasselnötter)
1 dl havregryn
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
Gör så här:

  1. Rör ihop vatten och jäst, blanda ner salt, olivolja, torkad frukt och nötter. Rör ner mjölet och jobba ihop till en smidig deg.
  2. Låt jäsa 45 minuter, baka ut till 3 baguetter och låt jäsa på plåten ytterligare 30 minuter.
  3. Grädda 10-12 minuter på 225 grader tills bröden får fin färg.

Tomatmarmelad
500 gram tomater
1 dl råsocker
1 msk balsamvinäger
3 krm torkad eller 2 msk färsk timjan.
Gör så här:

  1. Kärna ur och finhacka tomaterna. Smält sockret, ta bort från plattan, rör ihop tomater och det smälta sockret, låt puttra på svag värme 30 minuter under lock, rör då och då.
  2. Blanda ner timjan och balsamvinäger, låt svalna.

Marmeladen är en trevlig ”gå bort” present tillsammans med lite hembakat knäckebröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *