Glutenfri knäckig äppelpaj

Det här inlägget publicerades i Gratistidningen den 19/9 och är författad av undertecknad.

För några dagar sedan konstaterade jag att under mina två år som krönikör har jag inte delat med mig av ett enda recept på någon kaka eller dessert. Sagt och gjort det recept som jag hade tänkt att publi-cera idag för vila två veckor till. Fortsättningsvis lovar jag att det blir desserttips var fjärde krönika.
I vår familj älskar vi att äta dessert och nu när det är skördetid för äpplen så det blir äppelkaka eller äppelpaj mer än hälften av veckans dagar som avslutning på lunchen och middagen. Men det finns ju problem som vi inte skall blunda för och det är att socker som ofta är en smakbärare i desserter och kakor också är ett beroendeframkallande ”gift”. I Norge finns det redan en sockerskatt, kanske dags för Sverige att ta efter, det är alldeles för billigt med hälsovådliga sötsaker idag, vilket kommer att medföra att välfärdssjukdomarna ökar. Förutom sockret, så reagerar min kropp på för mycket gluten.

Så vad göra i mitt fall då jag älskar söta och knäckiga äppelpajer? Experimentera i köket och hitta al-ternativ till gluten och socker, så den här veckan kan jag glädja alla gottegrisar som är känsliga mot gluten för veckans recept är en gluten- och sockerfri knäckig äppelpaj. Indirekt kommer det ju socker från dadlarna och sötma från honungen, men det är betydligt bättre än vanligt socker.

Steg för steg jobbar jag med min ”konvertering” att bli mer och mer hälsosam och framför allt tänka på miljön när jag lagar mat, så småningom hoppas jag att detta utmynnar i en bok på temat ”Klimatsmart mat”.

Varför inte bild på äppelpajen funderar vän av ordning, knäckiga äppelpajer är goda, men sällan In-stagramvänligas.

Glutenfri knäckig äppelpaj

600-800 gram svenska äpplen
150 gram smör
3 msk honung
3 dl havregryn
1 ½ dl mandelmjöl
100 gram finhackade färska dadlar
½ tsk bakpulver
Smör att smörja formen med

Vispgrädde smaksatt med vanilj (alltså inte vaniljsocker utan vaniljpulver eller vaniljstång)

1. Sätt ugnen på 175o C
2. Smält smöret och låt det svalna 5 minuter, blanda ner honungen.
3. Smörj en pajform eller tårtform med löstagbar botten (23-25 cm)
4. Skala äpplena och skär dem i mindre klyftor och lägg dem botten på formen.
5. Blanda de torra ingredienserna med dadlarna, rör sedan ihop med smör/honung, bred ut smeten över äpplena och grädda i          mitten av ugnen, cirka 30 minuter.
6. Servera med vaniljgrädde, ett alternativ är ju Norrmejeriers vaniljvisp, men den innehåller 8 % socker.

Dryckestips: Ett förbättringsområde inom svensk gastronomi är dessertviner. I Sverige serverar vi ofta kaffe till desserten, det fungerar, men det lyfter inte desserten. Här finns det många alternativ både vad det gäller viner och alkoholfritt. Samtidigt kanske någon tycker att jag biter mig lite i svansen när jag rekommenderar söta viner, en del av dem innehåller ju 200 – 450 gram socker per liter, men det är socker från druvan. Sist men inte minst, om du dricker 4 cl av ett vin som innehåller 432 gram socker per liter, så får du i dig 17,28 gram socker, det motsvarar 1,65 dl Coca-cola eller 5 ½ sockerbit.

Nederburg Noble Late Harvest 2017 (varunr 2741, pris 89,-) – Ett av Systembolagets mest prisvärda dessertviner, innehåller 212 gram socker per liter. En öppnad flaska klarar sig i kylen 2-3 veckor. Ett vin som finns på hyllan i de flesta Systembolagsbutiker.

Louis Sipp Nature’S Gewurztraminer 2015 (varunr 78275, pris 225,-) – Det här är ”egentligen” ett torrt vin, innehåller 56 gram socker per liter, så det är inte ett dessertvin, men fungerar utmärkt till äp-pelpajen. Börja med att servera den till en rätt med inspiration från det sydostasiatiska köket och ta de sista dropparna till desserten.

Alkoholfritt: Dessert de Luxe (varunr 1955, pris 59,-) – Ett utmärkt alkoholfritt alternativ gjort på äpplen som passar utmärkt till denna dessert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *