Julkalender by Erik Grödahl – lucka 2

Måndag i julkalendern innebär starkvin och idag går resan till Dourodalen i Portugal, ett område som tidigare främst förknippades med portvin och då oftast rött och sött. De torra vinerna är på stark frammarsch, men dagens lucka rymmer ett vitt portvin som jag provade i lördags, Taylor’s Chip Dry White Port NV (varunr 83442, pris 199,-). Jag fick tips om det här vinet i den brittiska tidskriften Decanter tidigare i höstas. Den stora skillnaden mellan Chip Dry och traditionellt portvin är att druvspriten tillsätts i slutet av jäsningen när merparten av sockret har omvandlats till alkohol, vilket innebär att det blir en torrare stil som avnjuts som aperitif innan maten. Doften är delikat med toner av torkade stenfrukter och vanilj, smaken är frisk och välbalanserad. Servera runt 8-10 grader till en charktallrik. Alkoholhalten på 20 volymprocent är väl integrerad i vinet, så var uppmärksam på det och var nöj dig med ett litet glas. Ett öppnad flaska behåller sin fräschör minst ett par månader i kylskåp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.