Julkalender by Erik Grödahl – lucka 22

Charles Smith är mannen som började sin yrkeskarriär inom restaurangvärlden i Kalifornien, sadlade om och flyttade till Danmark där han jobbade som manager och turnéledare för flera rockband under 10 år innan han återvände till USA och Washington State. Tillbaka i hemlandet sadlade han om igen och blev vinmakare med målet att göra viner som speglar växtplats och druva. Om du träffar Charles Smith så är det nog inte vinmakare det första du tänker på utan mer rockband, men det är alltid fascinerande med personer som inte följer mallen. Jag fullkomligt älskar hans citat “It just wine, drink it” och det är precis det du skall göra med House of Smith Wines of Substance CS Cabernet Sauvignon 2021 (Nr 74083, pris 199,-). Det här är ett vin som alla har älskat på de mässor jag har arrangerat under hösten, så det är ett utmärkt val om du vill välja ett vin som alla kommer att tycka om.

Druvorna kommer från fem vingårdslägen Columbia Valley. Efter jäsning lagras vinet ett år på franska ekfat där hälften är nya.

Doften är komplex med toner av solmogna mörka frukter och bär, cigarrlåda, mörk choklad och färsk tobak. Smaken är frisk och fyllig med väl integrerade tanniner och en lång eftersmak.

Servera runt 17 grader till en lammstek eller långkokt köttgryta. När sommaren och grillfesterna närmar sig så är det här ett säkert kort.

Det är mycket vin för pengarna och jag instämmer med vad Jeb Dunnuck skrev om årgång 2017, skulle det här vinet kommit från Napa Valley hade priset varit 3-4 gånger högre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *