Julkalender by Erik Grödahl – lucka 30

När jag slinker in på mitt favoritställe Belgobaren på Bryggargatan i Stockholm och ”bara” vill ha en öl efter avslutad arbetsdag väljer jag ofta en Tripel Karameliet. En 75 cl flaska på Systembolaget har varunr 71500 och kostar endast 70,90. Jag vet vad jag får och blir aldrig besviken. Den fungerar lika bra på egen hand som till Moules Marinières eller en Boomaker Toast. Jag vill gärna ha den runt 12 grader i ett glas med stor kupa. Doften är lite söt med toner av bröd, stenfrukter och citrus. Smaken är medelfyllig och mjuk med en liten honungs sötma.
Som namnet antyder så är det en öl av typen trippel, här används oftast ljust kandisocker tillsammans med ljus pilsnermalt. Resultatet blir en komplex öl med hög alkoholhalt, oftast mellan åtta och tio volymprocent.
Ölstilen härstammar från 1700-talet, då de började att separera olika vörtsilningar vid bryggningen. Det sägs att den låga läskunnigheten medförde att faten märktes med X, där det svagaste ölet fick ett X, medan två XX betydde dubbel styrka och tre XXX trippel styrka. Sant eller inte, men det verkar logiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *