Julkalender by Erik Grödahl lucka 31 (3/3)

Vi avslutar med desserten, servera en rumstempererad Svensk Vinter (Nr 80213, pris 129,-) tillsammans med jordnötstryffel eller lakritstryffel eller varför inte både ock?. Svensk vinter är Saturnus glögg som har smaksatts med Mackmyra Whisky.

Jordnötstryfflar
Det här behövs för 15-20 st
150 gram 38 % havrechoklad
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk smör
1 msk mörk rom
1-2 msk jordnötssmör salted caramel
2 dl jordnötter

Gör så här:

  1. Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  2. Koka upp grädde och honung, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt sedan jordnötssmör, jordnötter och mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
  3. Rulla små bollar i önskad storlek och lägg dem i kylen några timmar.

Lakritstryfflar
Ca 20st

150 gr god mörk choklad av god kvalitet (gärna Nordic Chocolate couvertyr)
1 dl grädde
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver
2 tsk rumstempererat smör
Polenta

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka försiktigt upp grädde,honung och lakritspulver. Häll gräddblandningen över chokladen. Rör till smidig konsistens.
Tillsätt smöret och rör smeten jämn. Rör ner rommen. Låt chokladsmeten svalna tills den är fast i konsistensen, räkna med att det tar 2-5 timmar i kylen.
Ta ut små kulor med hjälp av en tesked, och rulla chokladen till bollar. Ställ tryfflarna i kylen.
Innan servering, häll polenta i en påse, lägger ner tryfflarna i omgångar och skaka. Servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *