Vi avslutar med desserten, servera en rumstempererad Svensk Vinter (Nr 80213, pris 129,-) tillsammans med jordnötstryffel eller lakritstryffel eller varför inte både ock?. Svensk vinter är Saturnus glögg som har smaksatts med Mackmyra Whisky.
Jordnötstryfflar
Det här behövs för 15-20 st
150 gram 38 % havrechoklad
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk smör
1 msk mörk rom
1-2 msk jordnötssmör salted caramel
2 dl jordnötter
Gör så här:
- Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
- Koka upp grädde och honung, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt sedan jordnötssmör, jordnötter och mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
- Rulla små bollar i önskad storlek och lägg dem i kylen några timmar.
Lakritstryfflar
Ca 20st
150 gr god mörk choklad av god kvalitet (gärna Nordic Chocolate couvertyr)
1 dl grädde
1 msk honung
1-2 tsk lakritspulver
2 tsk rumstempererat smör
Polenta
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka försiktigt upp grädde,honung och lakritspulver. Häll gräddblandningen över chokladen. Rör till smidig konsistens.
Tillsätt smöret och rör smeten jämn. Rör ner rommen. Låt chokladsmeten svalna tills den är fast i konsistensen, räkna med att det tar 2-5 timmar i kylen.
Ta ut små kulor med hjälp av en tesked, och rulla chokladen till bollar. Ställ tryfflarna i kylen.
Innan servering, häll polenta i en påse, lägger ner tryfflarna i omgångar och skaka. Servera.