Julkalender by Erik Grødahl – lucka 32

I torsdags körde jag “Mousserande- och Champagnebar” på Belgobaren Moules & Beer i Stockholm. Genomgående hög kvalitet på alla viner, men ett av de som stack ut lite extra var Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2012 (varunr 77456, pris 299,-).

Det är framställt enligt vad som sägs vara ursprungsmetoden för mousserande viner, Méthode Rurale. Det innebär bara en jäsning jämfört med den traditionella metoden, där det jäser två gånger. Vinet påbörjar jäsningen på tank eller fat för att sedan när runt 20 gram socker återstår flyttas det över till flaska och avslutar jäsningen där. Resultatet blir ett mousserande vin som har halva trycket jämfört med exempelvis Champagne.

Menger-Krug har vingårdar både i Pfalz och Rhenhessen och detta vin kommer från egendomen i Deidesheim i Pfalz.

Menger-Krug Méthode Rurale Riesling Brut 2012 har en härlig doft med toner av mogna tropiska frukter, honung och mineraler. Smaken är frisk med en mjuk och krämig mousse, lång och mjuk eftersmak med toner av mineraler och tropisk frukt.

Det här vinet är mycket mångsidigt som måltidsdryck. Fungerar lika bra till rumstempererad långlagrad prästost som till Bratwurst med surkål och starksenap eller till fisk- och kycklingrätter med smaksättning inspirerad av de sydostasiatiska köket. Spm om det inte räcker med det, testa till Gambas al ajillo.

Köp några flaskor, servera 10-12 grader och överraska omgivningen med någon av ovanstående kombinationer.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *