Julkalender by Erik Grödahl – lucka 31

För en vecka sedan var jag till Landskrona och höll en provning på temat Bourgogne/Pinot Noir. När jag fick förfrågan om provningen i maj, gav de mig fria händer och jag returnerade runt tio olika alternativa provningsteman, men de återkopplade och funderade om jag inte kunde ta röd Bourgogne istället. Det var lite som att fråga en ateist om “hen” vill vikariera som präst, men jag antog uppdraget och satte ihop en provning på fyra högklassiga Bourgogner, en Spätburgunder från Künstler i Rheingau och en Pinot Noir från Hamilton Russel i Hemel-An-Aarde Valley, från en av de sydligaste vingårdarna i Sydafrka. Överraskande för de flesta, men föga förvånande för mig sopade Künstler banan med Bourgognerna med Hamilton Russel som god tvåa.

Det kanske är så att jag med “ålderns rätt” inte har förstått de röda Bourgognerna än, men Pinot Noir älskar jag sju dagar i veckan. Rings Spätburgunder (Pinot Noir) 2015  (varunr 2183, pris 149,-) från Pfalz som släpps idag är inget undantag. Med sin inbjudande doft med toner av söta solmogna skogsbär och mörk choklad får den mitt leende att växa. Den friska smaken och de mjuka tanninerna gör den till ett måste på julbordet när köttbullarna, prinskorven och revbenspjällen skall inmundigas, kom bara ihåg att servera den 13-15 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *