Julkalender by Erik Grödahl – lucka 35

Simonsig var den första producenten i Sydafrika att framställa Methode Cap Classique (MCC) 1971 och deras Kaapse Vonkel har alltid varit mycket prisvärd, framför allt vinner den på några års lagring.
MCC är benämningen på de sydafrikanska mousserande viner som framställs enligt den traditionella metoden på samma sätt som exempelvis Champagne, Crémant, Franciacorta och Cava.

En producent som har genomgående hög kvalitet på sina MCC är Graham Beck. Deras MCC Blanc de Blancs Brut 2014 (varunr 90213, pris 199,-) är enligt mig den bästa på den svenska marknaden idag om du ser pris i förhållande till kvalitet. Något som jag fick bekräftelse på i den brittiska tidskiften Decanters decemberutgåva där den hyllas som den mest prisvärda på marknaden och får 92 poäng av 100 betydligt fler än många av de Champagner som bedöms i samma tidskrift och kostar 2-3 gånger så mycket, ett betyg bra som något. Vad är du 92 poäng? I höjdhopp för herrar motsvarar det 2.42 med ett världsrekord på 2.45, en höjd som har räckt till guld i de flesta mästerskap sedan 1987.

Doften är inbjudande med toner av rostat bröd, bokna äpplen, nötter och mineral. Smaken är mycket frisk med krämiga bubblor och lång eftersmak. I en blindprovning är det många som skulle sätta denna som en Champagne med lite ålder från Côte des Blancs.
Servera den 10-12 grader i en stor kupa till en råbiff toppad med hyvlad Västerbottensost, torkad sandsopp och Crème Fraiche smaksatt med wasabi.
Det här vinet kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 5-10 åren, så köp på dig några flaskor innan det säljer slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *