Julkalender by Erik Grödahl – lucka 40

I mitt första inlägg om söta viner i Julkalendern hade jag planerat att rekommendera Nectar Pedro Ximenéz, döm min besvikelse när jag upptäckte att den hade försvunnit från Systembolagets beställningssortiment, kanske det mest prisvärda dessertvinet som fanns där, varför var min första tanke. Döm sedan min glädje när jag upptäckte orsaken bakom det hela, Nectar Pedro Ximenéz (varunr 8395, pris 90,-) dök upp i det ordinarie sortimentet den 2/12. Det finns verkligen hopp inför framtiden vad det gäller sherry i Sverige.

Det mesta pekar på att druvan har sitt ursprung i Andalusien. Pedro Ximenéz är en liten tjockskallig druva, rik på socker och som ger hög avkastning.

Trots att vi förknippar den med sherry, så finns de största planteringarna av Pedro Ximenéz i distriktet Montilla-Morilles som ligger nordost om Jerez.  Det är också härifrån merparten av druvorna i PX vinerna från Jerez kommer beroende på att det är tillåtet enligt den spanska vinlagen att använda druvor från Montilla-Morilles både i Jerez och Malaga.

Majoriteten av alla viner från Pedro Ximenéz är förstärkta och druvorna har ofta fått soltorka för att öka koncentrationen av socker (en process som kallas Asoleo)

Trots att jag har svårt med socker, fullkomligen älskar jag PX-vinerna som är utmärkta desserviner. Både de starka och söta vinerna passar utmärkt till chokladdesserter gärna med inslag av karamelliserade valnötter. En annan favorit för mig är att hälla lite PX över vaniljglass, men min senaste favorit är dadlar som fylls med torrostade jordnötter som sedan doppas i mörk choklad, får stelna i kylskåpet på ett bakplåtspapper för att sedan rullas i lakritspulver, det går att bli religiös för mindre.

Så min uppmaning är KÖP KÖP KÖP Nectar Pedro Ximenéz från Gonzles Byass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *