Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Den här veckan har jag läst boken Hälsorevolutionen av Maria Borelius. Det handlar om resan mot ett antiinflammatoriskt liv. För mig var den en bekräftelse på att jag gör mycket rätt när det gäller mat. Jag kör periodisk fasta fem dagar i veckan och två av dessa dagar kör jag 5/2, jag äter väldigt mycket s.k. bra frukter och grönsaker, de flesta av veckans dagar får jag i mig mer än 25 olika grönsaker och frukter. Läs boken som inspiration, men hitta det som passar dig och de runt i kring dig, låt inte ditt sätt att äta påverka andra och det viktigaste av allt är att leva nu, livet går inte i repris. Veckans recept som jag utlovade för två veckor sedan är ugnsbakad torsk med sprött täcke, kapris- och citronsmör. Det här är sista krönikan innan jul, så jag vill passa på att önska Er alla en fridfull jul. Jag återkommer den 27/12 med en nyårskrönika.
Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör
Det här behövs till fyra personer
600-800 gram torskfilé eller 4 bitar torskrygg
Olivolja
Salt och peppar
1 dl pankoströbröd
½ dl finhackad persilja och basilika
1 dl finriven parmesan/Västerbottensost
2 msk olivolja
Citronsmörsås
150 gram smör
1 finhackad vitlöksklyfta
½ citron skalad skuren i mindre bitar
2 msk finhackad kapris
Smashad parmesanpotatis
1 kilo mandelpotatis eller delikatesspotatis
4 msk olivolja
3 krossade vitklöksklyftor
50 gram riven parmesanost
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
Remouladsås
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
2 msk kapris
3 msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
Salt och svartpeppar
Rör ihop alla ingredienser till remouladsåsen och låt den vila i kylen.
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, stek sedan fisken och potatisen tillsammans.
  2. Smashad parmesanpotatis: Koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten, låt den svalna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper (använd halva plåten så att formen med fisk ryms). Tryck till potatisen med en stekspade så att de blir platta och går sönder. Krossa vitlöksklyftorna och lägg runt om. Ringa över olivolja och strö över parmesan, salta och peppra.
  3. Blanda pankoströbröd, örter, ost och olivolja, lägg fisken i en eldfast form, salta och peppar, droppa över olivolja och fördela pankoblandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter (innertemperatur 48-50 grader) tillsammans med potatisen.
  4. Kapris- och citronsmör: Kok smöret gyllenbrunt, tillsätt vitlöken under omrörning och låt den koka med ett par minuter innan du rör ner citron och kapris.
  5. Servera
    Dryckestips: Här passar det bra med en fet Chardonnay från Kalifornien eller en vit Rioja. I beställningssortimentet hittar Ni Girard Chardonnay 2015 (varunr 74963, pris 225,-) och Muga Blanco 2018 (varunr 72877, pris 125,-). Min rekommendation är prova båda, servera runt 12 grader.

Alkoholfritt: Aldea 0,0 White (varunr 19005, pris 50,-) serverad vid 10 grader passar utmärkt till denna anrättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *