Julkalender by Erik Grödahl – lucka 43

I dag är det fokus på ett riktigt vinnarvin, Mullineux Straw Wine (varunr 73241, pris 299,-) från Swartland i Sydafrka. Vinet utsågs ”Straw Wine of The Year” av Platter och fick 96 poäng av både Atkin och Platter, högklassigt med andra ord. Mullineux & Leeu Family Wines har utsetts till Sydafrikas bästa vinproducent av Platter Guide år 2014, 2016 och 2019, Andrea Mullineux utsågs av tidningen Wine Enthusiasts till årets internationella vinmakare 2016 och slutligen utsågs Andrea och hennes make Chris till Sydafrikas bästa vinmakare 2017 av Tim Atikin.
Det blev så mycket utmärkelser at jag nästan glömde bort vinet. Det här är ett sött vin framställt av 100 % Chenin Blanc som skördas vid normal mognad för att ha en bra syra. Druvorna får torka utomhus i skuggan tills de är halvt russinlika. Efter pressning får musten jäsa i gamla franska ekfat upp till ett år innan det buteljeras utan filtrering och klarning.
Det ger ett komplext vin med toner av honung, torkade stenfrukter och mandelmassa. Smaken är frisk med en balanserad sötma. Servera vinet runt 10-12 grader till Det här vinet kan med fördel lagras ytterligare ett par decennier. Utmärkt till en Crème Brûlée på karamelliserad kondenserad mjölk(dulce de leche).

Det här behövs för 4 personer:
3 dl grädde
2 dl karamelliserad kondenserad mjölk
4 äggulor (av äggvitorna gör du maränger till Pavlova)
Råsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp grädde och kondenserad mjölk, rör under tiden så att det blir en slät röra, Låt den sedan svalna 10 minuter.
  3. Vispa äggulorna och rör sedan ner gräddblandningen. Häll upp i portionsformar.
  4. Koka upp vatten och häll i en ugnsfast form, ställ i formarna, vattnet skall täcka formarna till hälften. Grädda i ugnen 35-50 minuter tills smeten är fast. Låt svalna och låt dem stå i kylen fram till servering.
  5. Servering: Strö ett lager råsocker över bruléerna. Bränn med en brännare eller ställ in i ugnen på 250 grader (det tar bara några minuter, så håll koll, så den inte bränns för mycket. Om du vill kan du toppa med exempelvis hallon, jag väljer att servera den naturell för då matchar den bäst med vinet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *