Julkalender by Erik Grödahl – lucka 50

För andra gången det här året hittar Ni en flaska av det heliga vinet, Vin Santo del Chianti Classico i julkalendern och det med all rätt, för på sitt bästa är de helt fantastiska viner. Avnjöt ett litet glas Terreno Vin Santo del Chianti Classico 2012 (varunr 77263, pris 323,-) till en risgrynsbrulée i fredags magiskt gott och det är en smakupplevelse jag vill dela med mig av till Er andra. Vingården Terreno som ligger i Greve in Chianti ägs sedan 30 år av den svenska familjen Ruhne, samma familj som äger The Winery Hotel.

Vin Santo del Chianti Classico 2012 är framställt av druvsorterna Malvasia och Trebbiano. Efter avslutad skörd hängs druvorna upp och torkar i 100 dagar. Efter pressning och jäsning lagras de 5 år på kastanjefat och ytterligare ett år på flaska innan lansering.

Servera det 14-16 grader till risgrynsbrulée.

Risgrynsbrulée
Det här behövs till 4-5 portioner
3 dl kokt risgrynsgröt
2-3 kryddmått vaniljpulver
1 ½ dl vispgrädde
2 msk råsocker
2 äggulor
Råsocker
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda grädde vaniljpulver och råsocker i en kastrull och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.
  2. Blanda risgrynsgröten med vaniljgrädden och rör sedan ner äggulorna.
  3. Smörj portionsformarna med smör och fördela röran i dem. Ställ formarna i en djup form med vatten (vattenbad) och grädda i ugnen cirka 1 timme.
  4. Innan servering strö på ett tunt lager med råsocker och bränn med gasolbrännare, så du får en knäckig yta alternativt ställ längst upp i ugnen och grilla 1-3 minuter på 225 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *