Julkalender by Erik Grödahl – lucka 53

Julkalenderns sista röda kommer från Monterey i Central Coast i Kalifornien och det är ett riktigt fynd, den kostar bl.a. 360 dkk på en vinbutik i Danmark. Chalone Vineyard Estate Grown Pinot Noir 2014 (Nr 74121, pris 299,-) är ett vin som gjorde stor succé när Munskänkarna i Piteå firade försenat 25-årsjubileum för två veckor sedan. Det serverades till en grillad hjortfilé som serverades med saltbakad kålrotspuré, syrad lök och sockrade svartvinbär samt rödvinssås. Det blev en perfekt match, så det här är ett utmärkt vin till viltkött när både köttet och vinet skall få sjunga.
Chalone är Montereys äldsta viner och ligger på en platå cirka 500 m.o.h. vilket innebär den heliga treenigheten vindar i det här fallet svala, många soltimmar och kalla nätter. Det ger en lång växtsäsong med bra balans mellan socker och syra. Kalkstensjorden är av samma typ som i Côte d’Or och tillför en mineralitet till vinerna.
Doften är utvecklad med toner av solmogna röda och mörka skogsbär tillsammans söt lakrits och mineralitet. Smaken är medelfyllig med frisk syra och sammetslena tanniner. Avnjut den runt 16 grader i en stor kupa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *