Julkalender by Erik Grödahl – lucka 6

Tisdagar i årets julkalender = starkvin, Det här är en kategori av viner som svenskar i allmänhet använder i sås och det är synd, för det här är verkligen en skatt. Inom den här kategorin ryms bl.a. Madeira, Portvin och Sherry. Ni kommer att få bekanta Er med alla dessa vintyper för det är av kärlek och välvilja som jag önskar att fler upptäcker dessa viner.

I dag fortsätter jag #thesherryrevolution och bakom lucka 6 i kalendern döljer sig Real Tesoro del Principe Amontillado (varunr 8366, pris 89,-). Vi tar en kort repetition vad Amontillado är, det är en kategori av Sherry som började sittl liv som en Fino eller Manzanilla med biologisk mognad. När flortäcket inte får tillräckligt med näring för att överleva tillsätts neutral druvsprit och flortäcket dör. Sedan fortsätter en oxidativ lagring. Real Tesoro del Principe Amontillado har lagrats 15 år på fat och för en halvlaska av detta vin får du betala 89 kronor, ja det är löjligt lågt pris för ett så bra vin.

Färgen är mörkbrun och doften är komplext med toner av torkade stenfrukter, citrus, nötter och färsk tobak. Smaken är torr och visös och eftersmaken är lång och elegant med toner av rostade nötter och torkad stenfrukt. Servera den 12-14 grader som aperitif tillsammans med salta mandlar eller karamelliserade valnötter, men det fungerar också utmärkt till rumstempererad manchego eller chorizo, ja vad väntar du på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *