Denna vecka är det sherrystilen Amontillado och kyckling satay på menyn. Svensk kyckling har ju varit föremål för diskussion sedan den rödlistades av WWF i höstas, men väljer du ekologisk kyckling kan du känna dig trygg i ditt val.
Kyckling satay
Jag har valt kokosgrädde istället för kokosmjölk för att få en krämigare konsistens. Marinaden och såsen är beräknat utifrån en 250 ml förpackning.
Kycklingen blir mycket godare och saftigare om den får marinera över natten.
Det här behövs till 4 personer
Ingredienser:
4 majskycklingbröstfiléer
1-2 Pak Choi
Smör
Flingsalt
Marinad
3 msk jordnötssmör (välj en som inte har tillsatser utan enbart innehåller jordnötter)
1 msk röd currypasta
3 msk pressade limesaft
3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk flytande honung
1 msk riven ingefära
¾ dl kokosgrädde
Jordnötssås
1 msk riven ingefära
½ finhackad röd pepparfrukt
1 ¾ dl kokosgrädde
½ dl jordnötssmör
¾ dl sweet chilisås
Servering
1/2 skivad röd pepparfrukt
1 dl jordnötter
Koriander
Havreris eller jasminris
Gör så här:
- Marinad: Blanda alla ingredienser till en slät röra. Dela majskycklingbröstfiléerna på mitten. Häll marinaden i en plastpåse och lägg i kycklingen. Lägg påsen i en bunke och ställ i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en form med smör eller olja och lägg i kycklingen, pensla kycklingen med mer marinad. Stek i ugnen cirka 30 minuter.
- Blanda ihop ingredienserna till jordnötssåsen.
- Skär pak choi i halvor eller kvartar, stek den i smör 3-4 minuter och salta.
- Servering: Strö pepparfrukt, jordnötter och koriander över kycklingen, servera med jordnötssås och havre- eller jasminris.
Vintips: Ni som följde mitt tips för två veckor sedan har redan en flaska eller två av Real Tesoro del Principe Amontillado (Nr 8366, pris 99,-) som väntar, Ni andra får se till att göra det så att Ni får njuta av denna härliga kombination. Serveringstemperatur 14-16 grader. För att lära dig mer om Amontillado, läs mitt inlägg:
www.grodahl.se/thesherryrevolution-del-5-amontillado/
Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Rosé Alcohol Free (Nr 19024, pris 69,-). Serveringstemperatur 8-10 grader.
Till nästa gång: Om två veckor blir det skrei på tallriken och till det dricker du en lätt ekad Chardonnay från Bourgogne, så beställ Domaine Trouillet Saint Veran Nord-Sud 2020 (Nr 78848, pris 179,-) så är du redo.