Lufttorkad skinka med ruccola, brödkrutonger, riven ost och kapris

Det här inlägget var infört i Gratistidningarna i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn den 6/3 och är skrivet av undertecknad.

För två veckor sedan var jag med om en av de mest intensiva resorna i mitt liv. Richard Granberg och jag tog del av första priset i Nederburg Wine Challenge som vi vann i november 2018. Det blev 72 timmar på plats i Kapstaden, Paarl och Franschoeck. Under den tiden hann vi skörda och trampa druvor, göra vingårdsbesök, besöka Taffelberget, se vår livs första match i hästpolo live, en båttur där vi fick se delfiner, valar, ta ett bad i det uppfriskande vattnet (undertecknad), avnjuta en massa goda måltider och viner samt träffa fantastiskt trevliga människor.. Trots det intensiva programmet kom vi hem utvilade.. 22 timmars resväg inkl. byten skall inte underskattas.

Sydafrika är fantastiskt på många sätt och vis, ett land både Richard och jag gärna återvänder till.

Vi fortsätter på den inslagna linjen 2019, snabbt och lättlagat. Det här var en förrätt som vi ”slängde ihop” när vi skulle ha gäster och tidsschemat var tajt.

Lufttorkad skinka med ruccola, brödkrutonger, riven ost och kapris

När det gäller lufttorkad skinka är valmöjligheterna många, har du möjlighet välj ”lokalt”, exempelvis Prosciutto di Jokkmokk, men det viktigaste av allt är hög kötthalt och ursprungsmärkt.

Den här typen av rätter bygger på känsla, svårt att ge exakta enheter i gram på alla ingredienser.

Lufttorkad skinka – till förrätt 30-40 gram/person, till en lunchsallad runt 100 gram/person.

Ruccola

Grovt riven smakrik ost (Västerbotten eller präst)

Brödkrutonger

Kapris

Pinjenötter

Olivolja

Blanda lufttorkad skinka, ruccola, brödkrutonger och kapris enligt bilden. Strö över riven ost, pinjenötter och ringla över olivolja.

Är du på semester och har tillgång till färska fikon eller aprikos är det perfekt att blanda ner i salladen för att få lite sötma.

Dryckestips

Ruccolan med sin beska är ju en av de värsta vinovänner som finns. Innan du gör salladen, testa och tugga på lite ruccola, vad smakar det?  Ta sedan en liten klunk vin och det är ingen optimal kombination.

Men i salladen får ruccolan sällskap av sälta från den lufttorkade skinkan, kaprisen och osten och med ett blir det en bra kombination.

När jag beskriver ett vin som är framställt av fler än en druvsort använder jag den franska termen cuvée och det är av en enkel anledning, ordet ”blandning” känns fel i munnen. Med tanke på att Sverige inte har någon längre tradition av vinodling saknas viss terminologi kring vin i svenska språket och vi får leta oss till främmande språk.

Mitt förstahandsval den här veckan är Les Sorts Selecció 2016 (varunr 70217, pris 115,-) från producenten Celler Masroig i  Montsant som ligger sydväst om Barcelona. Vinet är framställt av ungefär lika delar Garnacha och Cariñena. Ett elegant och välgjort vin i en stil som är lätt att tycka om.

Det är beställningsvara, så beställ redan idag, så har du det till nästa helg. När du väl beställer ta några extra flaskor för det här är ett vin du kommer att tycka om och som har alla förutsättningar att bli en personlig favorit som även faller alla gäster i smaken.

Första utmanare i beställningssortimentet till Les Sorts är Kloof Street Rouge 2017 (varunr 75332, pris 139,-) från producenten Mullineux i Swartland i Sydafrika. Kloof Street Rouge 2017 är en cuvée på 90 % Syrah som har balanserats upp med lite Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre och Tinta Barocca. Trots ursprunget, det är mycket södra Rhône i stilen, välbalanserat och mjukt.

Alkoholfritt: Det känns uppflyttande att det alkoholfria sortimentet fortsätter att växa, det kom ett antal nyheter den 1. mars, dock bara en som fungerar bra ihop med veckans rätt och det är Mikkeller Weird Weather Non-Alcoholic IPA (varunr 1956, pris 21,90). Ett nytt mästerverk från danskarna.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *