Mat & Dryck By Erik Grödahl – vecka 51

Då är vi framme vid årets sista krönika i Gratistidningen och jag kan kort konstatera att det har varit ett annorlunda år. Jag som har varit van att resa och arbeta ”Face to Face” har tidvis under året fått ändra mitt sätt att jobba. Digitala dryckesprovningar har blivit det nya normala och nu i fredags satt runt 100 personer spridda i Sverige och Kroatien för att hänga med på en provning från Jävrebyn. Det är ändå rätt häftigt och det finns mycket bra att ta med sig vidare och se nya möjligheter att arbeta. Jag avslutar året med ett recept på köttbullar som har blivit en familjefavorit under hösten, det är lite känsla av jul i smakerna. Jag vill passa på att önska Er alla en fin och kärleksfull jul och nyår, på återseende 2021.

Köttbullar med rödkål och svampsås
Det här behövs för 4 personer
600 gram lokal köttfärs
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
½ finhackad lök
1 ägg
125 gram färskost

500 gram finstrimlad rödkål
1 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1-2 msk balsamvinäger

300 – 400 gram svamp i mindre bitar
2-3 dl grädde
½ grönsaksbuljongtärning
75 gram färskost
Salt och svartpeppar

Smör att steka i.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 o C.
  2. Börja med att blanda kryddor och köttfärs, blanda sedan in lök, ägg och färskost. Blöt händerna och rulla köttbullarna, stek 4-5 minuter i smör och ställ sedan i ugnen (spara resterande smör för att sätta smak på svampsåsen) medan du tillagar rödkålen och svampsåsen.
  3. Stek rödkålen mjuk i smör och smaksätt med salt, kryddpeppar och balsamvinäger.
  4. Svampsås: Stek svampen i det överblivna smöret, tillsätt grädde och grönsaksbuljong, låt koka ihop och rör sedan ner färskosten. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Servera

Dryckestips

Här passar det utmärkt med ett lätt vin med liten fyllighet. Min rekommendation är det hållbara Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-). Serveringstemperatur 13-15 grader. Extra bonus är att vinet är ekologiskt, det är lättviktsflaska som ger mindre klimatavtryck och att vingården sköts av socialt missgynnade unga vuxna, kan det bli bättre?

Alkoholfritt
För att få den riktiga julkänslan väljer jag Nils Oscar Alkoholfri Julöl (varunr 11942, pris 15,90). Servera runt 10 grader.

Julklappstipset
Rioja är alltid ett bra köp oavsett prisklass. Den 8/12 lanserades Muga Reserva Selección Especial 2016 (varunr 90384, pris 299,-) i det tillfälliga sortimentet. Ett vin du kan avnjuta nu, men som kommer att utvecklas med välbehag det närmaste decenniet, så det är den perfekte julklappen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *