Minisemlor och Cream Sherry

Den här veckan är det fokus på semlor och Cream Sherry. Tiderna har verkligen förändrats och numera går det att köpa semlor innan Lucia, det hinner ju nästa bli uttjatat innan fettisdagen infaller. Jag har många roliga minnen vad det gäller semlor. Ett av dem är från mitt första läsår som lärare i början av 2000-talet då var jag mentor för en grupp på individuella programmet. Jag inspirerade dem till att starta ett UF-företag och sälja semlor. Det gick lite för bra och de fick beställningar på 800 semlor, där allt gjordes från grunden, ja Ni förstår att det dröjde många år innan jag åt en semla igen.

Minisemlor
Det här behövs för 20 st.
50 gram smör
2 dl mjölk
½ dl gräddfil
25 gram jäst för söta degar
½ dl rårörsocker
½ tsk salt
¾ tsk kardemumma
Ca 6 dl vetemjöl

1 ägg
5 dl vispgrädde
3 msk rårörsocker
4 msk mascarpone

400 gram mandelmassa
4-5 msk grädde
3-4 msk mascarpone

Florsocker
Gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll över i en degbunke.
  2. Blanda ner jäst, rårörsocker, salt och kardemumma, rör tills jästen lösts upp. Rör ner gräddfilen och arbeta sedan in mjölet tills degen känns slät. Låt degen jäsa under en kökshandduk i ca 1 timme.
  3. Forma degen till 20 bollar. Låt jäsa under en kökshandduk i ca 20 minuter.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på ett galler.
  5. Vispa grädden fast tillsammans med rårörsockret och avsluta med att vispa in mascarponeosten.
  6. Riv mandelmassan. Skär av lock på bullarna och gröp ur bottendelen. Blanda det urgröpta innehållet med mandelmassan, grädde och mascarpone.
  7. Fyll urgröpningen med mandelmasseblandningen och toppa med vispad grädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Dryckestips: Jag har genom året testat otaliga kombinationer vad det gäller semlor och dryck. Min personliga favorit är att avnjuta semlan tillsammans med en Cream Sherry som du serverar runt 12 grader. Om du inte redan har beställt, så kommer tipsen igen:

Real Tesoro La Capitana Cream (Nr 54859, pris 179,-) – helflaska
Gonzales Byass Solera 1847 Cream Sherry (Nr 77809, pris 99,-) – halvflaska
Cream Sherry passar också utmärkt till rostade nötter, rumstempererad långlagrad hårdost, fruktsallad eller varför inte servera den som en drink med is och en apelsinskiva.

Fyndtipset: Den här veckan delar jag med mig med ett tips på ett vin som har gjort dundersuccé på provningar under året, så slå till innan det säljer slut. Les Sorts Vinyes Velles 2017 (Nr 52001, pris 199,-) är vinet där orden inte räcker till för att beskriva det utan det måste upplevas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *